Richard Seemann: Bundeswehr nebo „Problemwehr“?

7. říjen 2014

V minulých dnech vyvrcholila kritika stavu německých ozbrojených sil, kterou nepřerušily ani sváteční dny „Dne německé jednoty“.

Legendární spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher po svém návratu z Prahy v rozhovoru pro nedělní Welt am Sonntag ostře kritizoval současný stav Bundeswehru, který se spíše stal „Problemwehrem“.

Demokratická společnost podle jeho slov musí mít odpovědnost za ty, kteří jsou připraveni položit pro ni své životy.

Zdůraznil, že za nedostatečné vyzbrojení Bundeswehru nemá na svědomí současná spolková ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která nezakrývá vzniklou situaci, ale její předchůdci.

Čtěte také

Problémy vypluly na povrch nečekaně, kdy měly být dodány zbraně na podporu Kurdů v severním Iráku v jejich boji proti militantním islamistům. Odlet letadla byl z technických důvodů značně zpožděn a zbraně zůstaly zaparkovány v lipském hangáru.

Ministryně nakonec konstatovala, že technický stav letadla smazal u veřejnosti úspěchy Bundeswehru, který působí v 17 zahraničních misí. Jak se však ukázalo, nešlo o náhodnou poruchu, ale o dezolátní stav, který se projevuje u letectva.

Německo posílá na sever Iráku první dodávku zbraní

Tak většina vrtulníků námořnictva není schopna bojového nasazení. Obdobný stav je i u transportních letadel, kdy z 254 bojových strojů je nepoužitelných 150. Lepší situace není ani u stíhacího letectva, kdy ze 109 Eurofighteru může startovat pouhých 42 strojů.

Po těchto hororových informacích se branný výbor Bundestagu vyžádal celkovou informaci o stavu všech zbraňových systémů.

Představitel opozičních Zelených Tobiáš Lindner konstatoval, že je šokován tímto nečekaným nepořádkem, který odhalila desetistránková důvěrná zpráva o „Materiální připravenosti k nasazení ozbrojených sil“.

Čtěte také

Z ní vyplývá, že i značná část pancéřových vozidel není funkční nebo se nachází v opravnách. Tak ze 180 transportních pancéřů typu Boxer, které jsou nasazovány v Afghánistánu, je opravováno 110. Obdobně špatná situace je u bojových vrtulníků Tiger a transportních NH90. Z 64 kusů, které má armáda k dispozici, může nasadit pouhých 18.

Sociálně demokratický vojenský expert Rainer Arnold v tom vidí velký problém.

Nepředpokládáme, že NATO nyní povede válku, ale ptáme se, zdali jsme schopni vzít na sebe závazky v případě řešení mezinárodní krize, prohlásil poslanec Bundestagu.

Proto kritizuje plány von der Leynové na případné nové angažmá Bundeswehru ve východní Ukrajině a Iráku.

Německo posílá na sever Iráku první dodávku zbraní
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.