Richard Seemann: Cílené útoky vyvolaly dopravní chaos v Německu

21. červen 2017

V řadě německých spolkových zemí byly provedeny cílené útoky na drážní zabezpečovací zařízení, které ve svých důsledcích vyvolaly dopravní chaos.

V Dolním Sasku, Berlíně, Severním Porýní-Vestfálsku a Sasku byly zapáleny kabelové kanály, obdobné případy byly zaznamenány z Brém, Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku. Celkem bylo zatím dvanáct případů a další dva pokusy, při kterých byly použity trhaviny a zápalná zařízení.

V důsledku toho došlo k vážným poruchám v dopravě, které postihly miliony cestujících směřujících do práce. Těžce bylo především zasaženo Sasko, kde musela být přerušena nejdůležitější spojení, jakož i většina místních tratí.

Zasaženy byly mezinárodní tratě, mezi nimi i Berlín a Praha. V samotném čtyřmilionovém Berlíně byla postižena i městská dráha a ještě ani v úterních večerních hodinách nebyla v plném provozu.

Bezpečnostní složky, kontroly na hranicích, samosoudci

K soustředěnému útoku na dopravní zařízení se na internetu přihlásili odpůrci summitu G20. Vrcholové zasedání za účasti vedoucích státníků, šéfů velkých průmyslových podniků a zástupců Evropské unie, se sejde začátkem příštího měsíce v Hamburku.

V řadě německých spolkových zemí byly provedeny cílené útoky na drážní zabezpečovací zařízení, které ve svých důsledcích vyvolaly dopravní chaos

Jak oznámil policejní mluvčí, považuje se za autentické a bylo dlouho očekávané. Autonomní levicová scéna s obdobnými akcemi několikrát vyhrožovala, že naruší silniční a železniční dopravu. Její taktikou je sice nepostihnout lidské životy, ale narušit masovým způsobem veřejný pořádek.

Odborníci však poukazují, že pokud se vyřazují zabezpečovací zařízení, jak se stalo právě nyní, nelze vyloučit neštěstí s nedozírnými následky. Německé bezpečnostní orgány ve spolupráci se svými zahraničními kolegy připravují rozsáhlá bezpečnostní opatření s cílem zabránit narušení vrcholové konference G20.

Na hranicích se zavádí kontroly s cílem znemožnit vstup militantních odpůrců na území Spolkové republiky. V samotném Hamburku se vytvářejí tzv. zakázané bezpečnostní zóny, kde se nesmí demonstrovat.

Narušitelé pořádku budou na místě souzeni samosoudci. Celkově má být nasazeno na 40 tisíc příslušníků bezpečnostních sborů. Zatím se nepodařilo policii zadržet někoho z pachatelů a předpokládá se, že v nejbližších dnech se podaří znormalizovat na drahách situaci.

Spustit audio