Richard Seemann: Durynsko bude vedeno představitelem strany Levice

31. říjen 2014

Měsíc po zemských volbách padla konečně dohoda mezi stranu Levice, sociálními demokraty a Zelenými utvořit v Svobodném státě Durynsko rudo-červeno-zelenou koalici.

Ta by byla schopna rozhodnout, že novým ministerským předsedou Durynska by se stal 58letý Bodo Ramelow ze strany Levice.

Nejen by tak padla vláda křesťanské demokratky Christiny Lieberknechtové, ale poprvé v poválečných dějinách spolkové republiky by stál v čele některé z jejích zemí představitel strany Levice.

Umožnila to rošáda sociálních demokratů, kteří po volební katastrofě, kdy ztratili třetinu hlasů, opustili koalici s CDU a se zbývajícími 12 procenty spoluvytvořili vládní většinu s postkomunisty a Zelenými.

Čtěte také

Překvapivě se tak neskryla v opozici, kde by se vyrovnávala s drtivým neúspěchem, ale zaujala místo v nově vytvořené koalici, kde bude opět spolurozhodovat o osudu dvoumilionového Duryňska v dalších pěti letech.

Nyní její osud leží v rukách členské základny, která do 3. listopadu bude hlasovat o tomto jednomyslném rozhodnutí grémia durynských sociálních demokratů.

Novým ministerským předsedou Durynska se možná stane 58letý Bodo Ramelow ze strany Levice (vlevo)

Pokud vše projde hladce ve prospěch vedení strany, pak by rudo-červeno-zelená koalice měla v zemském sněmu většinu jednoho hlasu. Stačil by však jediný váhavec v jejích řadách, a pak by se zhroutila a na řadu by přišla spekulace o vytvoření menšinové vlády a vyhlášení nových předčasných voleb.

Pokud koalici projde její plán, pak by v prosinci hlasoval zemský sněm o volbě ministerského předsedy z nejsilnější koaliční strany.

Čtěte také

Nominovaný Bodo Ramelow však neodpovídá představám, které všeobecně panují o představitelích strany Levice. Přišel ze západní části země, je křesťan a nebyl ani členem tamní německé komunistické strany, ani členem východoněmecké SED. Nespolupracoval se Stasi, ani nebyl tzv. aparátníkem.

I jeho odpůrci si jej cení a vysoce vyzdvihují jeho politický talent. Vyloučil, že by pod jeho vládou byla nastoupena cesta směřující k obnovení poměrů z dob NDR, naopak je nutno otevřít diskusi o tehdejším bezpráví a svévoli.

Berlínská zeď

Tím by mohl stranu Levice vyvést ze slepé uličky a dát jí šanci, aby ji v této malé spolkové zemi po 25 letech představil jako sociální, demokratickou a občanskou stranu.

Kdyby jen polovinu těchto úkolů dokázal uskutečnit, pak by se podle politologů jednalo o zázrak v době odcházející konjunktury.

Strana Levice by se stala v očích veřejnosti pragmatickou silou a současně by to podle koaličních Zelených umožnilo 25 let po sjednocení posunout debatu o NDR.

Spustit audio