Richard Seemann: In memoriam Otto Pick 1925 – 2016

24. březen 2016

V požehnaném věku 91 let zemřel v Ústřední vojenské nemocnici v Praze profesor Otto Pick, nositel československého vyznamenání „Za chrabrost před nepřítelem“ a Řádu svatého Michala a svatého Jiří, který uděluje britská královna.

Patřil mezi osobnosti, které prožili těžkou dobu 20. století se zbraní v ruce. Později slovem v BBC i jako ředitel československého vysílání Radia Svobodná Evropa bojoval za obnovení demokracie v naší zemi.

Otto Pick se narodil v březnu 1925 v česko - židovské rodině v Praze. Jeho otec stejného jména byl německy píšící spisovatel, novinář, kritik a překladatel, který v roce 1940 zemřel v londýnském exilu.

Jeho syn se ještě před jeho útěkem zachránil zařazením do transportu Nicholase Wintona a v Anglii studoval na střední škole a později na Oxfordské univerzitě. Jako osmnáctiletý vstoupil dobrovolně do československé armády v Anglii a zúčastnil se v jejích řadách invaze vyloděním v Normandii.

Čtěte také

V roce 1945 se vrátil do Prahy, kde pracoval na ministerstvu obrany, aby pak zahájil studium práv na Karlově univerzitě.

Po převzetí moci komunisty v roce 1948 studia přerušil a emigroval zpět do Velké Británie. Zde dostudoval v Oxfordu a poté působil jako vysokoškolský učitel, aby získal počátkem 70. let titul profesora mezinárodních vztahů. Po působení ve Svobodné Evropě v 80. letech přednášel na mnichovské a boloňské univerzitě.

Ministerstvo zahraničních věcí

Své zkušenosti a znalosti po roce 1989 dal plně do služeb státu. Vrátil se z exilu do Prahy, kde vedl Ústav mezinárodních vztahů při ministerstvu zahraničních věcí, aby se koncem 90. let stal jeho prvním náměstkem ministra.

V této funkci vedl jednání o začlenění České republiky do NATO. Stal se velvyslancem se zvláštním posláním na vztahy s Německem a Rakouskem. Pokud mu to zdraví dovolovalo, byl až do roku 2013 poradcem všech našich ministrů zahraničních věcí.

Po právu ho současný ministr zahraničí označil za moudrého muže české zahraniční politiky, který nám bude chybět.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.