Richard Seemann: Merkelové kabinet přijal kontroverzní imigrační zákon

25. květen 2016

Ve středu přijala po složitých jednání vláda velké německé koalice imigrační zákon na dvoudenním zasedání, které Angela Merkelová svolala na zámek Meseberg u Berlína.

Poprvé a naposledy tak učinila před dvěma lety, kdy křesťanští a sociální demokraté spolu s bavorskými sociály vládli teprve půl roku a všichni byli spokojeni, že Svobodní demokraté vypadli ze hry. Merkelová si tenkrát pochvalovala, jak se jí nyní harmonicky vládne.

Původně byla svolána již v minulém roce, ale byla kvůli uprchlické krizi odvolána. Idylické doby však z prostor tohoto romantického zámku vyprchaly a po vlekoucích se jednáních byl přijat zákon, který uprchlíkům, kteří zaplavili Německo, má ulehčit jejich přístup na pracovní místa.

Na druhé straně jedině za podmínky, že se podřídí integraci. V tomto smyslu obsahuje nové povinnosti, které zostřují možnosti jejich dlouholetého pobytu.

Uprchlická organizace Pro Asyl považuje tento zákon, který bude muset ještě projít oběma komorami německého parlamentu, za problematický a populistický.

Dveře nepřibouchnout

Jednání Angely Merkelové s turecký prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem nepřinesla změnu v jeho názorech

Podle jejího názoru návrh zákona vyhovuje pravicovým názorům společnosti, které sugeruje, že vlastně uprchlíci se nechtějí integrovat. Poukazují na to, že je omezuje, když určuje direktně kde a kolik let se musí uprchlík zdržovat na místě, které úřady určí.

Zákon se přitom přijímá v nevhodnou dobu, kdy předcházející cesta Angely Merkelové do Turecka prakticky ztroskotala. Její jednání s turecký prezidentem nepřinesla změnu v jeho názoru, že pokud žádá zavedení bezvízového styku k 1. červenci s Evropskou unií, musí splnit požadovaných 72 podmínek.

Naopak ten ve svých prohlášení přitvrdil a vyhrožuje unii, že pokud nesplní jeho požadavky, pak nebude Turecko plnit dohodu o uprchlících a otevře jim volnou cestu do Evropy.

Pověřenkyně spolkové vlády pro migraci sociální demokratka Aydan Özoguzová varuje, že za žádných okolností se nesmí přerušit jednání o tomto problému. Není to ku prospěchu obou stran, které nemohou mít zájem dveře přibouchnout, prohlásila německá politička s tureckými kořeny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.