Richard Seemann: Německo navrhuje obnovení rady NATO – Rusko

2. prosinec 2015

Německý spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier navrhuje obnovit jednání Rady NATO – Rusko.

Když existuje možnost riziko v bohatém světe výměnou informací vyloučit, musí se toto využít, prohlásil nejpopulárnější německý sociálně demokratický politik. Při příležitosti zasedání ministrů zahraničí členských zemí NATO poukázal, že se to jasně ukázalo v posledních dnech po sestřelení ruského letadla Tureckem.

Rada přerušila svou činnost v dubnu minulého roku v důsledku ukrajinské krize a připojení Krymu k Rusku. NATO na současném jednání pozvalo Černou Horu stát se 29. členskou zemí aliancí. Pokud to bude schváleno jednomyslně parlamenty všech členských zemí, bylo by to prvním rozšířením řad NATO od roku 2009.

Spolková republika přijetí schvaluje, poté co se Černá Hora oddělila od Srbska v roce 2006. Byla by pak třináctou zemí přijatou do aliance po skončení studené války.

Čtěte také

Prozápadní kurz této malé balkánské země podle Kremlu škodí bezpečnosti Evropy. V tomto světle má Steinmeierova iniciativa k obnovení činnosti Rady NATO - Rusko mimořádný význam.

Byl přednesen v době, kdy Bundestag projednává návrh vlády schválit účast dvanácti set příslušníků Bundeswehru v boji proti Islámského státu. Předseda sociálnědemokratické poslanecké frakce Thomas Oppermann zdůraznil, že bude nutno stanovit širokou strategii, jejímž cílem je zabránit pašování zbraní a obchodu s naftou této teroristické organizace.

Logo

Odmítl přitom kritiku, že se jedná o válku. Jde o ozbrojený střet aliance šedesáti čtyř zemí proti IS. Šéf strany Zelených Cem Özdemir ale považuje hlasování Bundestagu o vojenském nasazení za předčasné.

Uspěchanost tohoto rozhodnutí vidí ve snaze učinit je ještě před nastávajícími prosincovými sjezdy stran vládní koalice křesťanských a sociálních demokratů, aby se zde již nemohly projednávat.

Čtěte také

Německý spolkový sněm se přitom ve středu zabýval prvním čtením schválení plánované vojenské mise v Sýrii. Po vládním usnesení je koaliční většina podle politických pozorovatelů v pátečním konečném hlasování více jak jistá.

Komentátoři poukazují, že boj proti teroristickým milicím IS bude stát Německo 134 milionů eur za nepřehledné situace v zemi, která je zachvácena občanskou válkou. Bude proto nutné se zorientovat v tom, které regionální mocnosti přicházejí jako spojenci v úvahu v tomto boji.

Spustit audio