Richard Seemann: Nový polský prezident zavítal do Berlína

31. srpen 2015

Nový polský prezident, 43letý Andrzej Duda, zavítal na svou první státní návštěvu do Německa za velké pozornosti tamní veřejnosti.

Nejen proto, že je nejmladší evropskou hlavou státu, ale že má blízko i k Německu, když jeho manželka je profesorkou němčiny z rodiny se židovskými kořeny. Jednoznačně se projevil jako přítel spolkové republiky, i když v hlavním tématu o uprchlících zůstal zdrženlivý.

V rozporu s hostitelem Joachimem Gauckem je proti stanovené kvótě přijatých žadatelů o azyl. Ten při přijetí svého polského hosta zdůraznil očekávání Německa, že se členské země Evropské unie budou závazně účastnit při přijímání uprchlíků.

Varšava zatím slíbila převzít na dva tisíce osob. Polského prezidenta, který před třemi týdny složil přísahu, Gauck upozornil, že v Berlíně jsou přesvědčeni, že imigrační problém se nesmí stát záležitostí jednotlivých zemí, ale součástí závazné dohody členských zemí o přijetí uprchlíků.

Čtěte také

Andrzej Duda poděkoval za přátelské přijetí a prohlásil, že rozumí německému stanovisku, důležité je proto mít komplexní přístup k tomuto problému. Souhlasí, že je nutno pomáhat uprchlíkům, ale musí se zaujmout preventivní přístup k zemím, odkud přicházejí.

Je nutno postarat se o obnovení míru v jejich zemích a bojovat proti pašerákům lidí z těchto oblastí do Evropy. Poláci jsou přitom postiženi též uprchlickým problémem, i když nikoliv v takovém rozsahu jako Německo. Bude-li dále eskalovat konflikt na Ukrajině, může zasáhnout celé Polsko imigrační problém značného rozsahu.

Manželka polského prezidenta Agata Kornhauserová-Dudová (v tmavě modrém) je jazykově i kulturně s Německem spjata

Joachim Gauck uvítal, že nový polský prezident je přítelem Německa, jeho manželka je jazykově i kulturně s Německem spjata a před svým zvolením zde několikrát pobývali.

A to přesto, že Duda byl blízkým důvěrníkem svého předchůdce Jaroslawa Kaczynského, který vůči Německu uplatňoval konfrontační politiku.

Čtěte také

Oba státníci přitom vyslovili vůli budovat úzké a přátelské vztahy mezi oběma zeměmi nadále, protože jsou strategické.

Německé sdělovací prostředky hodnotí pozitivně návštěvu Dudy. Zdůrazňují, že není třeba se obávat, že nový pravicově konzervativní polský prezident by zavedl svou zemi znovu na cestu proti evropským eskapádám Lecha Kaczinského. Bylo by fatální, kdyby opět byly ohrožovány oblasti společných zájmů a důvěry.

Spustit audio