Richard Seemann: Otec Alternativy pro Německo opustil její řady

13. červenec 2015

Bernd Lucke, europoslanec Alternativy pro Německo, kterou spoluzakládal před dvěma lety, vystoupil z jejích řad poté, co na essenském sjezdu strany byl nahrazen farmakoložkou Frauke Petryovou.

Tento 53letý profesor ekonomie, europoslanec, otec pěti dětí, který nevlastní auto a ani televizi, byl podle politologů příliš studeným patronem ve straně, která má ve svých řadách radikální odpůrce imigrantů a pravicové extremisty.

Právě o ně se především opírá manželka evangelicko-luteránského faráře 40letá Petryová matka čtyř dětí. Před zvolením předsedkyní Alternativy byla známá předtím, jako její saská zemská předsedkyně prosazující pravicově populistickou orientaci.

Většina delegátů essenského sjezdu ji podpořila a zvolila na místo Luckeho, který byl tři desetiletí členem Křesťansko-demokratické unie a spolupracovníkem Evangelické reformované církve. Svou pozici si navíc oslabil, když kritizoval policii, že na bývalém území NDR nedovede zabránit zvyšující se kriminalitě.

Čtěte také

Nechceme se vracet k tamnímu režimu, ale musíme konstatovat, že dovedl lépe zajistit vnitřní bezpečnost než v západním Německu, prohlásil Lucke. Sociální demokraté jej obvinili, že trpí dějinným zapomněním a vyzývá k návratu praktikám Stasi.

Jaká bude budoucnost Alternativy pro Německo, která se rozkládá, protože Lucke ji nedovedl nadchnout svými představami, je nyní ve hvězdách. Ukázalo se, že renomovaný profesor ekonomie nemusí být dobrým stranickým lídrem.

Logo

Současně se ukazuje, že skupina rozhořčených občanů nemůže natrvalo tvořit jednotnou stranu. To zjistí brzy podle politologů Frauke Petryová, pod jejímž vedením Alternativa nemá zatím jasný program ani odpovídající stranickou strukturu.

Stovky stoupenců Luckeho, kteří nyní hromadně vystupují z Alternativy pro Německo, chtějí založit již v neděli novou stranu. Obsahuje to výzva na sdružení „Probuďme se 2015“, kterou Lucke založil jako liberálně konzervativní část Alternativy.

Jakou roli v ní bude hrát je však nejasné, protože výzva jeho jméno neobsahuje. Zřejmé však nyní je, že dojde k četným sporům o parlamentní mandáty členů Alternativy, kteří ji nyní opouštějí.

Spustit audio