Richard Seemann: Po návštěvě Kremlu přijel rakouský prezident do Lán

11. duben 2016

Rakouský spolkový prezident Heinz Fischer na závěr svého dvanáctiletého funkčního období zavítal v pondělí na svou poslední státní návštěvu do Lán. Předtím byl minulý týden přijat v Kremlu ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Světovou veřejnost při této příležitosti zaujalo jeho prohlášení, že „ze sankcí nemá radost nikdo, kdo má zájem na dobrých vztazích.“

Ještě než v ranních hodinách nastoupil Heinz Fischer ve Vídni do vlaku, bylo vedením lidové strany potvrzeno, že ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová přechází do funkce vicehejtmanky Dolního Rakouska a bude nahrazena tamním politikem Wolfgangem Sobotkou.

Vzhledem k tomu, že ministryně hrála rozhodující roli při přerušení balkánské uprchlické cesty, tato zpráva dominovala před prezidentovou cestou do České republiky.

Čtěte také

Ten je přitom doprovázen jak politickými představiteli v čele s vicekancléřem lidovců Reinholdem Mitterlehnerem, tak podnikatelskou sférou vedenou prezidentem Hospodářské komory Christophem Leitlem.

Nezvyklá cesta vlakem nebyla vybraná náhodou, ale kopíruje cestu prvního rakouského prezidenta Michaela Hainische v roce 1921 do Lán, kde byl přijat Tomášem Garriguem Masarykem.

Na stanici v Stochově odhalil prezident Fischer pamětní desku

Na tamní stanici v Stochově odhalil prezident Fischer po vystoupení ze salonního Masarykova vozu, do kterého přestoupil v Praze, pamětní desku na tuto událost a položil věnec u lánského hrobu prvního československého prezidenta.

Při vstupu do zámku byl uvítán jednadvaceti dělovými salvami a vojenskou přehlídkou za zvuku Radeckého pochodu.

Čtěte také

V krátké tiskové konferenci oba státníci, kteří se oslovovali křestními jmény, vysoce ocenili vzájemnou spolupráci mezi oběma zeměmi. Miloš Zeman informoval, že byl od Heinze Fischera seznámen o jeho jednání v Kremlu, a konstatoval, že mají společný negativní názor na uzavření imigrační dohody Evropské unie s Tureckem.

Rakouský prezident na závěr svého vystoupení pozval svůj český protějšek na návštěvu do Vídně.

Dvoudenní státní návštěva bude naplněna v úterý účastí na česko–rakouském hospodářském fóru a setkáním s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Dále bude jeho bohatý program naplněn návštěvou muzea Kampa a pražského rakouského gymnázia. Před svým odjezdem do Vídně ještě uctí hrdiny Heydrichova teroru a navštíví jejich památník.

Rakouský prezident Heinz Fischer přicestoval na návštěvu Česka vlakem
Spustit audio