Richard Seemann: Po vítězství Van der Bellena spadl Evropě kámen ze srdce

5. prosinec 2016

Překvapivě snadné vítězství zeleného liberála Alexandra van der Bellena nad pravicovým populistou Norbertem Hoferem bylo přijato pozitivně většinou světové veřejnosti.

Prezident rady Evropské unie Donald Tusk blahopřál nově zvolené hlavě Rakouska s tím, že si přál jeho zvolení, protože se tak stalo v těžké době. Věří, že volby potvrzují další konstruktivní přínos Rakouska při řešení společných evropských problémů a udržení jednoty.

Rovněž předseda evropského parlamentu Martin Schulz vidí ve výsledku rakouských voleb jasné proevropské poselství v tom, že vítězství Van der Bellena znamená těžkou porážku pro nacionalismus a populismus.

Německý vicekancléř a šéf tamních sociálních demokratů Sigmar Gabriel to pregnantně komentoval slovy: „Celé Evropě spadl kámen ze srdce“. Rovněž kandidát na úřad německého spolkového prezidenta, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier hovořil o „signálu proti populismu“.

Probuzení pro Evropu

Němečtí křesťanští unionisté reagovali na výsledek rakouských prezidentských voleb s ulehčením. Generální tajemník CDU Peter Tauber v této souvislosti prohlásil, že „nyní musí Van der Bellen rakouskou společnost znovu sjednotit.“

Nečekaně jasné vítězství Alexandera Van der Bellena v prezidentských volbách v Rakousku vyvolalo řadu pozitivních reakcí v celé Evropě

Další představitel souseda alpské republiky italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni označil výsledek volby „za dobrou zprávu pro Evropu“. Rovněž slovenský prezident Andrej Kiska a český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek gratulovali novému rakouskému prezidentovi k jeho vítězství.

Izraelský prezident Reuven Rivlin přijal s uspokojením výsledek rakouských voleb. Rovněž lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn ve svém prohlášení konstatoval, že po vítězství Trumpa a britského brexitu rakouští voliči ukázali, že nepovažují slova umírněnost, tolerance a lidskost za cizí slova v Evropské unii. Proto jejich výsledek nejen přispěl k dobrému jménu Rakouska, ale hodnotám EU.

O překvapivý výsledek rakouských prezidentských voleb byl nebývalý zájem světových sdělovacích prostředků, což se projevilo účastí více jak 700 novinářů ve Vídni. Jak komentoval jejich výsledek španělský El Pais, „šlo o vážné probuzení pro Evropu, která by si měla z toho vzít poučení“.

Spustit audio