Richard Seemann: Proces s nacistickými teroristy hrozí skandálem

21. květen 2015

Blížící se proces s nacistickými teroristy před mnichovským vrchním soudem hrozí mezinárodním skandálem. Ještě před jeho zahájením l7. dubna je podroben ostré kritice předních právníků v čele s emeritním ústavním soudcem Winfriedem Hassemerem o „chybícím právním taktu“. Soud totiž oznámil, že nemá místo pro zástupce tureckých médií ani velvyslance. Přitom hlavními oběťmi teroristů byli právě Turci.

Před soudem bude stát 37letá Beate Zschäpeová na čele s dalšími čtyřmi teroristy obviněnými ze série vražd a dalších kriminálních činů spáchaných pod hlavičkou „Nacionálně socialistického podzemí“. Dva další hlavní pachatelé, aby se vyhnuli spravedlnosti, spáchali sebevraždu. Teroristické akce byly zahájeny v září 2000 zastřelením tureckého prodavače květin v Norimberku a pak po dalších šest let vraždami dalších sedmi Turků a jednoho Řeka. Rok poté byla zastřelena mladá německá policistka a těžce zraněn její kolega. Mezi tím byly zraněny dvě desítky osob bombou a došlo k sérii bankovních přepadení. Po deset let policie a tajné služby předem vylučovaly, že by šlo o činy pravicově extremistických sil. Naopak, hledaly stopy po turecké drogové mafii. Teprve po deseti letech koncem 2011 odhalily, že jde o pravicové teroristy, což mělo za následek, že prošly personálním i organizačním zemětřesením.

Je proto více než překvapivé, že mnichovský soud oznámil, že velikost sálu neumožňuje, aby se mohly procesu zúčastnit zástupci tureckých medií. Předseda soudu navíc odmítnul video přenos procesu do další místnosti, ačkoliv podle expertů to zákon umožňuje. Soud ani nepřistoupil na nabídku německých médií se svými tureckými kolegy se podělit o místa. Nyní však Turci zvýšili tlak na Německo a jejich ministr zahraničí Ahmed Davutoglu se obrátil na svůj německý protějšek Guido Westerwelleho. Požaduje nejen přístup tureckých medií avšak i poslanců do soudního sálu. Ten se sice odvolal na nezávislosti německých soudů, ale současně vyslovil porozumění pro tento požadavek. Představitelé opozice, ale ostře kritizují postoj soudu. Šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel jej vyzval, aby změnil své rozhodnutí, protože to vyvolá jen novou nedůvěru vůči Německu. Představitel Zelených Cem Özdemir upozornil, že především zahraniční media musí z prvé ruky obdržet fakta, že Německo odhalené neonacistické zločiny detailně vysvětlí.

Spustit audio