Richard Seemann: Rakousko má nového ministra obrany

11. březen 2013

V pondělí se ujal funkce rakouského spolkového ministra obrany Gerald Rudolf Klug, 45letý odborářský funkcionář, který doposud zastával funkci předsedy sociálně demokratické frakce v horní komoře vídeňského parlamentu.

Vystřídal o čtyři roky staršího sociálního demokrata Norberta Darabose, který toto místo zastával více jak šest let. Výměna tohoto jediného ministra, který nemá rakouskou národnost a je burgenlandským Chorvatem, se očekávala již od ledna tohoto roku, kdy se mu nepodařilo prosadit profesionalitu armády, jež byla odmítnuta všelidovým hlasováním. Spolkový kancléř Werner Faymann, jako předseda SPÖ, jej povolal zpět do ústředí strany a ustavil do funkce volebního manažéra, kterou vykonával před pověřením ministerskou funkcí do roku 2003.

Převezme tak znovu vedení volebního boje v parlamentních volbách, které vyvrcholí na podzim letošního roku. Jde o kontroverzního politika, který byl schopen obhájit svou pozici ve dvou sociálně demokratických vládách, ačkoliv sám byl prvním ministrem obrany – nevojákem a svou brannou povinnost si odsloužil v civilní náhradní službě.

Pro svou snahu reorganizovat armádu dostal se často do rozporu s jejím vedením. Rozhodně přitom vystupoval proti pravicově extremistickým tendencím v jejich řadách a nechal k tomu zřídit historickou komisi zabývající se obdobím nacionálního socialismu. Zakázal přitom účast příslušníků ozbrojených sborů v uniformách na různých pravicových shromážděních a nechal odstranit z památníku ve vídeňském Dvorním hradě nacistickou symboliku.

Darabos zapříčinil svými vystoupeními i mezinárodní komplikace, když v roce 2007 odmítl americký raketový štít, odtroubený dva roky poté, za což sklidil kritiku od Karla Schwarzenberga. Vídeň musela vysvětlovat i jeho kritické připomínky k izraelské politice vůči Iránu, kterou ostře napadla i vídeňská izraelitská náboženská obec.

Sociální demokracie jej však považuje za jednoho ze svých nejschopnějších politiků, vždy jej podržela a nyní do něho opět vkládá naději, že jí pomůže obhájit její vedoucí místo. Bude to však nucen prokázat již v následných dvou měsících, kdy se bude konat další série zemských voleb, a to v Solnohradsku a Tyrolích.

Spustit audio