Richard Seemann: Rakousko rozhodně vystupuje proti teroristům

25. listopad 2015

Rakouská lidovecká spolková ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová oznámila preventivní opatření proti potencionálním teroristům.

Při podezření je navrženo nařídit domácí vězení a nasadit záznamové nožní pouta, které kontrolují pohyb. Pod dozorem bude i telefonní a internetový styk.

Podrobnosti bude obsahovat nový zákon o státní ochraně, který bude předložen příští měsíc parlamentu, prohlásila ministryně. Policie oznámila, že byly tento týden zahájeny práce na vybudování první části hraničního plotu se Slovinskem.

Justice přitvrdila a odsoudila v St. Pölten dvě osoby, hlásící se k teroristickému Islámskému státu. V prvém případě šlo o 17letého sympatisanta IS, který oslavoval jeho teroristické činy na Facebooku. Soud mu vyměřil 18 měsíců podmíněně.

Čtěte také

V druhém případě byl odsouzen 24letý čečenský džihádista k pěti letům nepodmíněně pro jeho činnost v teroristických milicích na území tzv. Kavkazkého emirátu a v Sýrii.

V souvislosti s posledními událostmi se Johanna Miklová-Leitnerová rozhodla otevřít širokou diskusi o prevenci proti možnému terorismu. Po úterním zasedání ministerské rady to uvedla novinářům na tiskovém brífinku. Jejím cílem by mělo být zabezpečení ochrany obyvatelstva proti terorismu a projednání možností, jaká opatření by v tomto smyslu měla být provedena.

Ministryně upozornila, že není možné, aby do země přicházelo sta tisíce imigrantů za situace, kdy se uzavírají schengenské hranice

Současně ministryně vnitra upozornila, že nelze přehlížet početní možnosti imigrační vlny, protože obyvatelstvo nesmí být vystaveno přetížení vzniklou situací. Není možné, aby do země přicházelo ročně sta tisíce imigrantů za situace, kdy se postupně uzavírají schengenské hranice.

Šéf sociálních demokratů, spolkový kancléř Werner Faymann prohlásil, že nelze tento problém vyřešit v národních hranicích a vše záleží na vyřešení situace v Sýrii. Předseda jeho parlamentního klubu Andreas Schieder se odvolával na Angelu Merkelovou, že základní právo na asyl nemůže být omezeno nějakými počty.

Čtěte také

Předseda lidovců a vicekancléř Reinhold Mitterlehner ale upozornil, že nelze problém obejít a i v Německu se diskutuje o možném stanovení výše kontingentu uprchlíků.

Do řešení problému se zapojil i spolkový prezident Heinz Fischer, který se zúčastnil středečního vrcholového setkání slovinsko - chorvatské iniciativy v Záhřebu, které se účastní řada význačných politiků.

Spustit audio