Richard Seemann: Rakouští dezertéři se dočkali pomníku

30. říjen 2014

Ve Vídni byl v rámci oslav státního svátku odhalen památník rakouských oběti nacistické vojenské justice. Ta během války vynesla na 30 tisíc rozsudků smrti nad příslušníky Wehrmachtu za dezerci a odmítání rozkazů.

Na počest tehdejších dezertérů a odpůrců války se tak stalo na místě, kde Adolf Hitler vyhlásil v roce 1938 anšlus Rakouska.

Jedním z posledních žijících dezertérů, který se této chvíle dožil, je čestný předseda Výboru pro spravedlnost obětí nacistické vojenské justice, 92letý Richard Wadani, který se narodil v Praze.

V roce 1944 přeběhl přes frontovou linii, protože nechtěl mít nic společného s nacistickým režimem. Následně však musel po válce desítky let usilovat o svou rehabilitaci, aby byl zbaven image zbabělce a vlastizrádce. To přesto, že se Rakousko vydává za první oběť nacistické agrese.

Čtěte také

Proto považují politologové za velký úspěch, že byl konečně odhalen pomník, který je oficiálně věnován nacisty pronásledovaným odpůrcům, kteří sloužili ve Wehrmachtu. Nikdo si jej nedovedl představit ještě v roce 1998, když se o něm začalo hovořit na vídeňské univerzitě.

Trvalo totiž dalších 11 let, než rakouský parlament schválil rehabilitační zákon dezertérů proti hlasům pravicově populistické strany Svobodných.

Následný rok se vídeňská zemská vláda sociálních demokratů a Zelených rozhodla v hlavním městě vybudovat pomník.

12. března 1938 napochodovala za velkého aplausu Rakušanů do země hitlerovská vojska

To mělo velký význam, protože má zvláštní statut spolkového města, a tudíž reprezentuje Rakouskou republiku.

Do poslední chvíle jeho realizace bylo sporné, jak bude vypadat a kde bude umístěn. Nakonec se prosadilo, že bude naproti sídlu spolkového prezidenta, který jej odhalil.

Třístupňový památník ve tvaru písmene „X“ od německého umělce Olafa Nicolaie má na svém vrchu vytesáno „all alone“ – zcela osamocen.

Stal se tak pro domácí i zahraniční veřejnost viditelnou tečkou za rehabilitací rakouských odmítačů Wehrmachtu v předvečer 70. výročí konce druhé světové války.

V této souvislosti přijala nyní se smutkem veřejnost zprávu, že v úterý zesnula ve věku 89let doyenka rakouských historiků Erika Weinzierlová, která svým kritickým dílem o nacistické éře přispěla k jejich rehabilitaci.

Spustit audio