Richard Seemann: Rakouští Svobodní jsou proti sankcím

17. září 2014

Nejsilnější rakouská pravicově populistická strana Svobodných FPÖ, která by podle posledních průzkumů vyhrála volby, rozhodně odmítá zavedení sankcí proti Rusku.

Její zahraničně politický mluvčí dr. Johannes Hübner k výzvě německé kancléřky sankce zavést v plném rozsahu komentoval, „že konečně byla kočka vypuštěna z pytle“. Merkelová se podle jeho slov stala místodržitelkou Spojených států v Berlíně a degradovala veřejně Německo k vasalskému státu amerického NATO.

Uspořádáním jeho manévrů na Ukrajině, v době kdy zde lidé trpí a jsou zde četné oběti, ukazuje cynický postup Západu. „Jsem ohromený, že Evropská unie a tím i rakouští politici 25 let po pádu berlínské zdi zahájili novou studenou válku,“ prohlásil opoziční politik. Rakouská vláda, především spolkový kancléř a ministr zahraničí se podle Svobodných dopustili zavedením dalších sankcí vůči Rusku protiústavního činu.

Čtěte také

Odmítavě kritické stanovisko FPÖ je konsekventní a bylo stvrzeno na nedávném zasedání parlamentu obviněním jeho šéfa Heinze-Christiana Stracheho, že vláda podporuje politiku amerických koncernů. Jeho náměstek Johann Gudenus vystoupil minulý čtvrtek na moskevském „Mezinárodním fóru pro rodiny s více dětmi za budoucnost lidstva“ s prohlášením proti „homosexuální lobby“ Evropské unie a NATO.

To se konalo v kremelské katedrále Krista Spasitele za podpory ultrakonzervativního ruského tábora. Stalo se tak za účasti prominentních poslanců dumy, konzervativních aktivistů a předních reprezentantů duchovenstva v čele s nejvyšším představitelem pravoslavné církve patriarchou Kirillem. Fóra se účastnili i pravicově konzervativní evropští politici mezi nimi maďarský státní tajemník pro evropské vztahy Gergely Pröhle a francouzský europoslanec za pravicově extremní Front National Aymeric Chauprade.

Ruský patriarcha Kirill při setkání s čínskými novináři

Televize přenášela rusky přednesený projev Gudenuse, který studoval v Moskvě, ve kterém prohlašoval, že se stydí za to, že politika Evropské unie je odvozena od NATO a Ameriky. „Rakouský lid a i unijní obyvatelé však jsou jiného názoru a jsou přátelé Ruska.“

Vystoupení představitelů Svobodných rozhodně odmítnul spolkový tajemník sociálních demokratů Norbert Darabos. Vedení strany považuje sankce za přiměřený tlak na Rusko, aby bylo dosaženo mírového vyřešení ukrajinské krize. Přitom jsou v plném souladu s rakouskou neutralitou. „Na rozdíl od Svobodných se rakouská spolková vláda nepodbízí ani NATO ani Vladimiru Putinovi ani nepřehlíží, když je v zemi ohrožena svoboda a demokracie“.

Spustit audio