Richard Seemann: Rozbouřená rakouská politická scéna

3. červenec 2015

Rakouská politická scéna je v důsledku posledních událostí značně rozbouřena. Ve vládnoucí sociálnědemokratické straně SPÖ vznikla opoziční skupina proti jejímu předsedovi, spolkovému kancléři Werneru Faymannovi.

Vzniklá platforma pod názvem „Kompas“ má v současné době na 350 členů. V jejím čele stojí řada vedoucích kádrů strany, mezi nimi i předsedkyně Socialistické mládeže Julia Herrová. Jméno Kompas si zvolila, protože současná SPÖ je podle nich loď, která pluje bez jakékoliv orientace, bez kormidelníka a potřebuje naléhavě změnit kurs.

Na sněmování jejich dvou set účastníků bylo konstatováno, že sociálnědemokratická strana ztratila přístup k reálnému životu a provádí zcela nezávaznou politiku.

Příkladem jsou nedávné zemské volby v Burgenlandu, kde odhodila jakékoliv doposud platné zásady a vytvořila s pravicově populistickými Svobodnými koaliční vládu. Opoziční platforma přišla tak k závěru, že nelze se již dále spoléhat na to, že vedení strany je schopno změnit tento kurs.

Čtěte také

Je proto nutno uvnitř strany uvést v pohyb silné opoziční hnutí. Stranická centrála vznik opozičního hnutí zatím komentuje slovy, že živá diskuse v demokratické straně patří k její denní práci a v Rakousku se schází mnoho lidí, kteří diskutují o politice.

Přehlíží přitom, že sílí přesvědčení, že současná vládní koalice s lidovci stojí před zhroucením. Spolkový kancléř Werner Faymann to sice označuje za nesmysl. Podle něho jde přece o dvě samostatné strany, takže se mohou projevovat různé názory.

Logo

Nelze však podle kritiků přehlížet stále sílící rozdíly při řešení stávajících problémů, ať se týkají daní nebo v současné době postupu vůči imigrantům.

Zatím co spolková ministryně vnitra za lidovou stranu Johanna Mikl-Leitnerová nechala zastavit azylová řízení, byla za to ostře kritizována sociálnědemokratickým ministrem obrany Geraldem Krugem.

Čtěte také

Přitom se nepodařilo uskutečnit vrcholové setkání představitelů vedení koaličních stran k této problematice. A to v době, kdy v Rakousku proběhl podpisový týden pod petici požadující vystoupení Rakouska z Evropské unie, kde otázka přijímání uprchlíků hraje velkou úlohu a ve Vídni byla napadena mešita.

Varovným mementem je nedělní desetitisícové smuteční shromáždění ve Štýrském Hradci za oběti tří desítek pokojných chodců, které autem zmasakroval muslimský bosenský imigrant.

Spustit audio