Richard Seemann: Rudo-červeno-zelená koalice v Durynsku usiluje o vládu

4. prosinec 2014

Duryňská strana Levice spolu se sociálními demokraty a Zelenými v předvečer páteční volby zemského ministerského předsedy uzavřela koaliční smlouvu o jeho společné nominaci.

Stalo se tak čtvrt roku po zemských volbách, ve kterých zvítězila opět křesťansko demokratická CDU, která zde vládla po 25let spolu se sociálními demokraty.

Nyní v pátek pokud bude platit matematická většina převahy jednoho hlasu vytvořené trojkoalice, poprvé v dějinách spolkové republiky bude včele zemské vlády stát příslušník postkomunistické levice.

Umožnil to manévr sociálních demokratů, kteří v zářijových volbách se ztrátou třetiny hlasů opustili koalici s CDU a se zbývajícími 12 procenty spoluvytvořili vládní většinu s postkomunisty a zelenými.

Čtěte také

Překvapivě se tak neskryla v opozici, kde by se vyrovnávala s drtivým neúspěchem, ale zaujala místo v nově vytvořené koalici, kde bude opět spolurozhodovat o osudu dvoumilionového Duryňska v dalších pěti letech.

Do čela vlády je nominován představitel nejsilnějšího koaličního člena, předseda strany Levice 58letý Bodo Ramelow. Ten však neodpovídá představám, které všeobecně vládnou o postkomunistických představitelích. Přišel ze západní části země, je křesťan a nebyl ani členem tamní německé komunistické strany, ani východoněmecké SED a nespolupracoval se Stasi.

Čtěte také

Ubezpečuje, že jeho vláda nenastoupí cestu směřující k obnovení poměrů z dob NDR a je ochoten přistoupit na diskusi o tehdejším bezpráví a svévoli. Proto si jej jeho odpůrci cení a uznávají jeho politický talent.

Vládní program rudo-červeno-zelené koalice slibuje pro příštích pět let územní reorganizaci, bezplatné školky a podporu veřejného sektoru. Přitom tyto cíle chce dosáhnout bez nového zadlužení.

Křesťanští demokraté se v úterý rozhodli nepostavit protikandidáta. Rozhodnou se tak po prvém kole a pokud by Ramelow nedostal dostatek hlasů, nastoupili by do třetího kola voleb.

Koalici jsou pak ochotni vytvořit s pravicově populistickou Alternativou pro Německo AfD a nevylučují spolupráci jak se sociálními demokraty tak Zelenými.

Spustit audio