Richard Seemann: Sobotka zavítal do Vídně v pravou chvíli

27. červen 2016

Páteční návštěva českého premiéra ve Vídni přišla doslova v pravou chvíli. Během jednoho dne se Bohuslav Sobotka setkal s předními rakouskými činiteli v jejich složité situaci.

Nejde jen o výsledek britského referenda, ale o stále nevyjasněný výsledek prezidentských voleb, který by v případě vyhlášení jejich neplatnosti mohl mít dalekosáhlé následky.

Zatím poražený kandidát pravicově populistických Svobodných Norbert Hofer pohrozil, že pokud se do roka nezmění politická centralizace Evropské unie, uspořádá i Rakousko referendum o členství v této organizaci.

Český premiér při svém prvém setkání se svým protějškem Christianem Kernem zdůraznil, že je nutno po rozhodnutí Britů opustit unii posilovat dobré sousedskévztahy ve střední Evropě a podpořili ekonomickou spolupráci mezi oběma zeměmi.

Cílem setkání, jak zdůraznil český premiér, je při příležitosti debaty o následcích britského referenda navázat dobré sousedské vztahy, protože ty jsou mnohem důležitější, než se ještě mohlo zdát včera.

Nejasná platnost prezidentské volby

Na sjezdu rakouských sociálních demokratů byl Christian Kern zvolen za předsedu 97 procenty delegátů

Důležitou roli přitom hraje i dlouholetý problém s rozvojem dopravní infrastruktury. Je nutno proto urychleně dopracovat projekty, které umožní lepší propojení obou zemí.

Oba šéfové vlád zdůraznili, že je nezbytné, aby čeští podnikatelé mohli vstupovat vzájemně do tendrů a naopak rakouští. Sobotka i Kern tento trend podpořili i na česko – rakouském podnikatelském fóru.

Stalo se tak v předvečer důležitého volebního sjezdu rakouských sociálních demokratů, který Christiana Kerna zvolil za svého předsedu 97 procenty delegátů, čímž posílil jeho pozice na vnitropolitické rakouské scéně.

To právě v době, kdy ústavní soud v pondělí oznámil, že své rozhodnutí o platnosti prezidentské volby neoznámí dříve, než příští týden, tedy těsně předtím, kdy by měl Alexander van der Bellen složit prezidentský slib.

S ním se Bohuslav Sobotka rovněž sešel a konstatoval, že jde o přesvědčeného stoupence integrované Evropy, na jehož vzájemnou spolupráci se těší. Ještě předtím se sešel se současným spolkovým prezidentem Heinzem Fischerem, kterému poděkoval za jeho angažovanost v česko - rakouských vztazích.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio