Richard Seemann: Turci v zahraničí ignorovali prezidentské volby

11. srpen 2014

Oficiální Turecko nehledělo na prostředky, které byly vydány na úsilí zmobilizovat své voliče v zahraničí, aby se zúčastnili prezidentských voleb. Snažilo se vytvořit co nejpříznivější podmínky, aby k urnám přilákalo na 2 miliony 800 set tisíc Turků žijících převážně v Německu.

V Berlíně dokonce pronajalo olympijský stadion a ve Vídni veletržní halu, aby vytvořilo příznivé prostředí s cílem zvolit po prvé v dějinách Turecka prezidenta přímou volbou. Ty však během voleb zely většinou prázdnotou.

Vítěz voleb neváhal zavítat proto do Německa i Rakouska, aby na svou stranu získal hlasy tamních tureckých usedlíků. K překvapení se však k volbám dostavila necelá desetina potencionálních voličů, což přepočteno v procentech činilo pouhých 8,3.

Dalších 152 tisíc Turků, nacházejících se na cestách, mohlo odevzdávat svůj hlas po čtyři srpnové dny ve volebních místnostech umístěných na hraničních přechodech, což však učinilo pouhých pět procent z migrujících. Navíc se počítalo s nejméně půl milionem dalších hlasů tureckých státních občanů nacházejících se na dovolené.

Čtěte také

V minulosti mohli žijící Turci v zahraničí volit pouze na hraničních přechodech, umístěných na letištích a dálnicích. Vládnoucí strana AKP doufala, že vytvořením dalších volebních prostor přímo i v hlavních městech získá daleko větší počet hlasů než před tím. Zejména proto, že především v Německu žije mnoho konzervativních sunitských Turků podporujících vládní AKP.

Navíc když kandidát na prezidenta Recep Tayyip Erdogan neváhal vystoupit v Kolíně nad Rýnem a ve Vídni, aby zde získal hlasy. Avšak i jeho protikandidáti, šéf největší opoziční strany CHP Kemal Kiliodaroglu a prokurdské HDP Selhattin Demirtas, neváhali navštívit Německo. Při této příležitosti zde docházelo k ostrým střetům mezi stoupenci jednotlivých stran.

Recep Tayyip Erdogan - první přímo zvolený prezident Turecka

Těsné vítězství Erdogana se posuzuje v Německu i Rakousku s velkou zdrženlivostí. Představitel Zelených Cem Özdemir prohlásil, že lze očekávat, že přes všechny sliby o demokratizaci bude nový prezident posilovat autoritativní tendence ve své vládnutí. Spolkový předseda turecké obce v Německu Safter Cinar upozornil, že pokud nenastoupí nový kurz, který slibuje, dojde k masivním sporům uvnitř turecké společnosti.

Rakousko se znepokojením zaznamenalo, že se Erdogan po oznámení svého vítězství šel pomodlit do mešity Eyüp Sultan Cami podle rituálu osmanských sultánů, než oficielně vstoupili na trůn. V moderních tureckých dějinách tak před ním to nikdo neučinil.

Spustit audio