Richard Seemann: Turecké tajné služby se snaží ovlivnit referendum v Evropě

29. březen 2017

Německý spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére v úterý ostře vystoupil proti aktivitám turecké tajné služby, které jsou zaměřené proti odpůrcům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Upozornil, že tato činnost na německé půdě je trestná, a nebude proto trpěna. Komentátoři to dávají do souvislosti s právě probíhajícím hlasováním o zavedení prezidiálního systému v Turecku mimo mateřskou zemi, které proběhne v polovině příštího měsíce.

V samotném Německu se to týká téměř jeden a půl milionu tam žijících Turků, kteří se obávají hlasovat proti zavedení diktátorského režimu ve své vlasti. Jak trefně poznamenává středeční „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, kdo souhlasí s odstraněním turecké demokracie, nemůže být ani stoupencem německé demokracie.

Očekává se proto, že až polovina voličů se raději vyhne hlasování, které probíhá na tureckých konzulátech, protože mají strach odevzdat svůj negativní hlas. Obdobná situace je i v sousedním Rakousku kde má volební právo 100 deset tisíc tureckých občanů.

Využít svého práva a hlasovat

Turecký demokratický aktivista Hasan Altun, který jako pozorovatel sleduje hlasování na vídeňském tureckém zastupitelstvu zdůraznil, že jeho výsledky se dozvíme až 16. dubna, kdy budou sečteny hlasy v Ankaře. "Věřím, že se dozvíme že většina bude označena slovem NE. Vždyť současný systém v Turecku je zcela dostačující a nechceme žít jak v Libyi, chceme demokracii a lidská práva jako v Rakousku."

Demonstrace ve švýcarském Bernu a transparent s portrétem Erdogana a s pistolí

Obdobně jako v Německu rakouská vláda rozhodně vystoupila proti snahám tureckých politiků agitovat na veřejných shromážděních pro pozitivní výsledek referenda. Rakousko bylo ostře napadeno samotným Erdoganem a označeno za nacistickou zemi.

Tomu se nevyhnulo ani Švýcarsko, poté, co se v sobotu v Bernu konalo několikatisícové shromáždění proti zavedení prezidiálního systému v Turecku. Proti shromáždění osobně vystoupil v Istanbulu samotný Erdogan, který označil za ostudu, že mu ve švýcarském Bernu veřejně hrozí smrtí.

Příčinou byl transparent s jeho portrétem a pistolí, která byla proti němu namířena. Poslankyně kurdského původu za stranu Zelených Sibel Arslan vyzvala 100 tisíc možných tureckých volitelů ve Švýcarsku, aby se dostavili k urnám. Podle jejího názoru je velice důležité, aby využili svého práva, i když mají obavu, jaké důsledky mohou být vyvozeny z jejich postoje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.