Richard Seemann: V Mnichově se bude konat 52. bezpečnostní konference

10. únor 2016

V Mnichově vrcholí přípravy k zasedání 52. bezpečnostní konference, která se od pátku do neděle bude konat tradičně v hotelu Bayerischer Hof. Bude se zabývat, jak je již zvykem od roku 1963, tématy mezinárodních mírových a bezpečnostních otázek.

V tomto roce je ve středu debat válka v Sýrii, uprchlická krize, jakož i budoucnost evropského bezpečnostního pořádku. Konferenci, kterou bude řídit německý diplomat Wolfgang Ischinger, se účastní přední státníci hlavně ze současných krizových oblastí.

Účast potvrdil jordánský král Abdalláh II., ukrajinský prezident Petro Porošenko a polský prezident Andrzej Duda. Francii bude reprezentovat premiér Manuel Valls a ministr zahraničí Laurent Fabius, přijede americký ministr zahraničí John Kerry, jakož i britský ministr obrany Michael Fallon.

Velkou pozornost na sebe soustředila ruská delegace, kterou povede premiér Dmitrij Medveděv a ke které patří i ministr zahraničí Sergej Lavrov. Medvědev pronese v sobotu v zastoupení prezidenta Vladimira Putina projev, který by se podle předsedajícího konference měl stát základem dialogu s Ruskem.

Čtěte také

Mnichovská konference by se tak mohla stát katalyzátorem pro vztahy Východu se Západem a vést k mírovému řešení současných konfliktů. Mohla by tak posílit celoevropskou bezpečnostní architekturu a rozvíjet především hospodářské vztahy.

Tuto snahu bude podporovat německá vládní delegace vedená spolkovým ministrem zahraničí Frank-Walterem Steinmeierem.

Logo

Jak se očekává, diskuse se soustředí hlavně na Sýrii zřejmě i proto, že ženevská jednání prakticky ztroskotala. Přesto, že se v hotelu Bayerischer Hof zřejmě sejdou na separátních jednáních šéfové vlád i ministři zahraničí, rovněž i zástupci rivalizujících mocností Íránu a Saudské Arábie, nelze si dělat velké naděje na pozitivní řešení.

Ale již skutečnost, že budou mezi sebou jednat, je velkým pokrokem v současné krizové situaci.

Konferenci budou v sobotu tradičně doprovázet i demonstrace organizované Akčním spojenectvím proti bezpečnostní konferenci. Obviňují státníky zde jednající, že mají odpovědnost za současnou krizovou situaci, kterou vyvolali svými intervencemi.

Spustit audio