Richard Seemann: V Německu narůstá protiislamistické hnutí Pegida

17. prosinec 2014

Do drážďanských ulic vyšlo začátkem týdne na 15.000 příznivců „Vlasteneckých Evropanů proti islamizaci Západu“, neboli hnutí Pegida, jehož příznivci nabývají postupně na síle.

Na první říjnové jich bylo pouhých 500, aby 17. listopadu jejich počet vzrostl přes 3000 a začátkem prosince již na 10.000. Nyní při 9. setkání bylo dosaženo rekordu, přičemž řada dalších měst se postupně přidává.

Demonstrující pod heslem původních odpůrců komunistického režimu před 25 lety „My jsme národ“ protestují proti imigrační politice německé vlády a žádají okamžité vypovězení „nepřizpůsobivých cizinců“.

Jejich řečníci vytyčili osm požadavků na přistěhovaleckou vládní politiku. Žádají především více policie do ulic, nulovou toleranci vůči radikálně náboženským skupinám a delikventům z řad azylantů.

Čtěte také

Muž, který uvedl Pegidu v Drážďanech v život, 41letý Lutz Bachmann, je odmítavý vůči mediím poté, co odhalila jeho kriminální minulost. Za dvě desítky vloupaček v Drážďanech a okolí byl odsouzen k tříletému vězení. Z něho se mu podařilo uprchnout do Jižní Afriky, kde žil pod cizí identitou.

Když byl odhalen, byl odsunut do Německa a po propuštění byl u něho zajištěn po dvakrát kokain a v současné době je stíhán pro neplacení alimentů.

Na svobodě se pohybuje s podmínkou, a nemůže proto volit, ani zastávat nějaký úřad. Na shromážděních smíšených z pravicových extremistů některých příslušníků středních tříd a chuligánů pronáší proti islámistům nenávistná prohlášení a odmítá jejich zařazení do německého společenství.

V Německu se šíří protiislamské demonstrace hnutí Pegida

S porozuměním se přitom demonstrující setkávají u pravicově populistické Alternativy pro Německo AfD. Její mluvčí Alexander Gauland prohlásil, že jeho strana v nich nevidí žádné pravicové radikály, ale občany, kteří mají starost a strach o dalším vývoji v Německu.

Spolková kancléřka Angela Merkelová odsoudila rozhodně akce Pegidy. V Německu je sice svoboda demonstrovat, ale není zde místo pro štvanice a pomlouvání lidí, kteří přijdou z jiných zemí.

Proto je třeba dávat pozor na tyto iniciátory, aby nemohli podněcovat prorasistické štvanice.

Vláda spolu se spolkovými zeměmi a komunami musí současně pečovat o to, aby vyřešila problémy velkého počtu žadatelů o azyl, prohlásila Merkelová.

Rozhodně se proti Pegidě postavili i sociální demokraté a Zelení a v řadě míst jako v Bonnu a Kolíně nad Rýnem se proti jejím akcím konaly demonstrace.

Spustit audio