Richard Seemann: Ve volbách v Sársku získala vládní CDU nečekaně 40 procent

27. březen 2017

Volby v Sársku, nejmenší spolkové zemi s jedním milionem obyvatel, skončily velkým úspěchem křesťanskodemokratické CDU, když nečekaně získala 40 procent hlasů.

Její největší konkurent, sociálnědemokratická SPD, získala o deset procent méně, avšak spolu se stranou Levice s 13 procenty, s kterou chtěla vládnout, stejný počet 24 poslanců do 51 členného zemského sněmu. Alternativa pro Německo (AfD) získala tři mandáty, a tak se jí podařilo vniknout do jedenáctého z šestnácti zemských sněmů.

Vzhledem k tomu, že na pětiprocentní hranici ztroskotali Zelení, liberální FDP i Piráti, a tím se do zemského sněmu dostaly jen čtyři politické strany, ukazuje se za nevyhnutelné, že jedinou reálnou alternativou je pokračování velké černo-červené koalice CDU s SPD.

Potřebné dva poslance k získání nadpoloviční většiny by sice mohla teoreticky poskytnout AfD, ale ta je neakceptovatelná pro oba tábory, stejně tak strana Levice není přijatelná pro CDU. Výsledky voleb hodnotí vítězná CDU jako pokoření efektu nového předsedy SPD Martina Schulze, prohlásila její ministerská předsedkyně Annegret Kramp-Karrenbauerová.

Co může Schulz svým voličům nabídnout?

Výsledky voleb hodnotí vítězná CDU jako pokoření efektu nového předsedy SPD, prohlásila ministerská předsedkyně Annegret Kramp-Karrenbauerová (uprostřed)

Naopak Schulz, který byl zvolen stem procenty hlasů těsně předtím za kandidáta na poslance Bundenstagu za Severní Porýní-Vestfálsko prohlásil, že jeho cílem zůstává změna vlády v Berlíně.

Jeho předchůdce ve funkci předsedy strany Sigmar Gabriel se loučil s doporučením, že výsledkem nastávajících podzimních parlamentních voleb musí být konec dosavadní velké koalice s CDU. Po volbách v Sársku však někteří sociálnědemokratičtí politici začínají pochybovat, že by strana měla usilovat o červeno-zeleno-rudou koalici se stranou Zelených a Levice.

Schulz, který se zatím k tomu nevyslovil, v rozhovoru s nedělním „Bild am Sonntag“ nastínil základní program své vlády. Jde mu o posílení Evropské unie a odstranění mzdového rozdílu mezi muži a ženami, což považuje za největší nespravedlnost. Výdaje na Bundeswehr chce sice zvýšit, ale celkové přezbrojení odmítá.

Rozhodující podle komentátorů budou pro vývoj na politické scéně nastávající zemské volby ve Šlesvicku-Holštýnsku a především v nejlidnatější spolkové zemi Severním-Porýní – Vestfálsku. Jak poznamenává „Die Welt“, v těchto volbách důležitých pro spolkovou scénu se ukáže, co Schulz svým voličům může nabídnout.

Spustit audio