Richard Seemann: Zakladatel moderního německého státu Otto von Bismarck se narodil před 200 lety

1. duben 2015

Prvního dubna uplynulo 200 let od narození jednoho z nejvýznamnějších politiků XIX. století, tvůrce sjednoceného Německa, Otto von Bismarcka.

Stal se architektem evropského uspořádání, kterým poznamenal dějinný průběh našeho kontinentu až do dnešní doby. Proto nikoliv náhodou si jeho osobnost, známou pod přezdívkou Železný kancléř, právě nyní připomínají nejen v Německu, ale i u nás historici a politologové.

Především pak kdy ve funkci prvního říšského kancléře v letech 1871 až 1890 vystupňoval svůj nekompromisní přístup k politice a řešení problémů autoritativním vystupováním.

Politologové by ho dnes hodnotili jako pravicového radikála, který by vlastně musel být pod stálým dozorem úřadu pro ochranu ústavy. Ovšem z pohledu předminulého století se jeho velikost projevila v tom, že se mu téměř vždy podařilo odhadnout schopnosti a reakce tehdejších jeho politických odpůrců.

Čtěte také

Nebyl však neomylný, prohrál jako evangelík kulturní válku s katolickou církví, opatření proti sociální demokracii se minuly cílem. Ale vnitropolitickou situaci však zklidnil zavedením sociálních zákonů.

Zahraniční politiku po vyhraných válkách nad Rakouskem a Francií se snažil orientovat mírově tak, aby vyhovovala celé Evropě. To sice bylo beze sporu druhým jeho úspěchem, ale v následném století zavedli jeho pokračovatelé Německo na katastrofickou cestu.

Logo

V současné době se proto hledají paralely mezi znovusjednotiteli Německa říšským kancléřem Bismarckem a spolkovým kancléřem Helmuthem Kohlem.

Sice žili v jiné dějinné epoše, ale dovedli tehdejší politickou situaci plně využít ve prospěch své země. Dnešní spolkové Německo je jak ekonomicky tak i politicky opět jednou z hlavních sil Evropy.

Jakou úlohu v Evropě bude hrát, což bylo i za Bismarcka otevřenou otázkou, je opět obdobné. Der Spiegel poukazuje, že současná německá převaha, připomíná proto bismarckovskou éru.

Němečtí politici si uvědomují z toho vyplývající odpovědnost, kterou musí projevit v konvoji Evropské unie. Především pak ve spojenectví se svým nejdůležitějším partnerem Francií, jak zdůrazňuje přední německý historik, předseda Bismarckovy nadace profesor Ulrich Lappenküper. Proto také současný tandem Angela Merkelová a Francois Hollande není náhodný.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.