Robert Schuster: Brexitová mise britského prince Williama a vévodkyně Kate

20. červenec 2017

Zkraje týdne začalo v Bruselu další kolo jednání mezi zástupci britské vlády a Evropské komise o podmínkách brexitu. Souběžně s tím zavítala na evropský kontinent další návštěva z Britských ostrovů.

Princ William, syn následníka trůnu, jeho choť Kate, vévodkyně z Cambridge a jejich dvě malé děti navštívili nejprve Polsko a posléze Německo. Nevidět jejich cestu právě v souvislosti s budoucím odchodem Spojeného království z Evropské unie, k čemuž dojde nejpozději na jaře roku 2019, by bylo poněkud pošetilé.

Loňské rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii vyvolává u řady Evropanů stále ještě nepochopení. Pocity mnoha z nich se pohybují mezi trucovitým hněvem, když se například hovoří o tom, jak vysoký účet by měla unie Britům vystavit za to, že z ní odejdou. Mísí se ale i s nadějí, že po rozluce se podaří udržet vzájemné vztahy na takové úrovni, že neohrozí budoucí politické spojenectví Britů a Evropanů.

Právě cesta členů královské rodiny na starý kontinent má vyjádřit vstřícnost Londýna směrem k nejbližší budoucnosti. William a Kate v nedávné době již několikrát zaujali roli neoficiálních vyslanců své země.

George Windsor, syn prince Williama

Zejména díky jejich malým dětem, jež je na zahraničních cestách pravidelně doprovázejí, jsou pro ně sympatie veřejnosti v každé hostitelské zemi předem jisté. Jakákoli předchozí kritika na adresu Spojeného království se díky tomu rozplyne jako příslovečná pára nad hrncem.

Populární tváře

A proč zavítali zrovna do Polska a Německa? Právě tyto dvě země budou hrát v příštích měsících, až se bude rozhodovat, zdali proběhne odluka od Bruselu věcně, či bude doprovázena emocemi a případně i rozbitým politickým porcelánem, důležitou roli.

Polsko neslo loňské rozhodnutí Britů opustit po čtyřech desítkách let Evropskou unii hodně těžce. Souvisí to s historickými vazbami, polští letci bojovali v řadách britského Královského letectva během 2. světové války a v Londýně sídlila prozápadní polská exilová vláda.

Během deseti let od vstupu do Evropské unie navíc využilo téměř milion Poláků možnost odejít do Británie za prací, případně se tam i s rodinami usadit.

Princ William, syn následníka trůnu, jeho choť Kate, vévodkyně z Cambridge a jejich dvě malé děti navštívili Polsko a Německo

Současná polská konzervativní vláda dala již mnohokrát od loňského plebiscitu najevo, že nedopustí jakoukoli diskriminaci svých občanů a bude trvat na zachování jejich dosavadních práv, včetně možnosti čerpat v plném rozsahu dávky poskytované britským sociálním systémem.

Byli to mimochodem právě Poláci, proti nimž se v prvních týdnech po hlasování obrátil hněv některých Britů, kteří demolovali polské obchody, několik Poláků fyzicky napadli a jednoho dokonce umlátili k smrti.

I v Německu bylo zklamání z brexitu značné. Protože je největším státem v Evropské unii, bude právě na něm záležet, jak moc tvrdý postoj Společenství vůči Británii nakonec zaujme. Nemůže být proto na škodu pokusit se Němce trochu uchlácholit například přítomností členů britské královské rodiny, jíž německá veřejnost doslova miluje.

Princ William, syn následníka trůnu, jeho choť Kate, vévodkyně z Cambridge a jejich dvě malé děti navštívili Polsko a Německo

Mimochodem, aspoň jednou do roka někdo z Windsorů do Německa oficiálně zavítá a není pak dokonce ani výjimkou, že televize část jejich programu přenáší živě. Podobné nadšení pro britskou monarchii zřejmě nenajdeme v žádné jiné evropské republice.

Jestli se euforická atmosféra jásajících lidí, kteří lemují místa, kam přicházejí populární členové královské rodiny, nějakou formou promítne i do jednání o brexitu, ukážou příští týdny. Naznačí to nejpozději přetahovaná o peníze.

Londýnu jde v probíhajících rozhovorech s Bruselem o všechno, a je proto logické, že boj o co nejlepší výsledek vede všemi prostředky. Včetně populárních tváří prince Williama, vévodkyně Kate a jejich dvou dětí George a Charlotte.

Princ William, syn následníka trůnu, jeho choť Kate, vévodkyně z Cambridge a jejich dvě malé děti navštívili Polsko a Německo
autor: rsc
Spustit audio