Robert Schuster: Nadšení Němců z Rakušana Kurze

18. leden 2018

Nový rakouský kancléř Sebastian Kurz absolvuje přesně měsíc od nástupu do úřadu své první velké zahraniční návštěvy. Minulý týden byl u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, teď zavítal zase pro změnu do Berlína, ke kancléřce Angele Merkelové.

Hlavně jeho cestu do Německa doprovázel značný zájem tamních sdělovacích prostředků. Zdaleka to nesouvisí pouze s Kurzovým mládím, ale především s tím, že tento politik byl v minulých měsících v Německu prezentován jako protipól vůči kancléřce, jež bývá stále ještě považována za nejvlivnější političku současnosti.

Je to koneckonců i atraktivní kombinace: na straně jedné služebně nejmladší evropský premiér, na druhé zase politička, která stojí v čele vlády nepřetržitě od roku 2005.

Srovnávání Kurze s Merkelovou začalo již v době vrcholící uprchlické krize z roku 2015. Kurz ještě coby rakouský ministr zahraničních věcí odmítal nekontrolovaný příliv běženců do Evropy, zatímco Merkelová tehdy prohlašovala, že jejich proud není možné zastavit.

A pokračovalo to dál. Když kancléřka ještě vyjednávala s nevypočitatelnými Turky budoucí evropskou dohodu na řešení uprchlické krize, Kurz dohodl s ostatními ministry zahraničí států ležících na tak zvané Balkánské trase uzavření hranic, čímž proud běženců během relativně krátké doby ustal.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (vlevo) navštívil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona

Kurz ví, co chce

Šéfka německé vlády to tehdy sice kritizovala slovy, že podobná opatření jdou proti evropskému duchu, ale přísně vzato právě výrazné snížení počtu lidí přicházejících přes Balkán jí pomohlo stabilizovat nejenom situaci v Německu, ale i její vlastní pozici v tamní politice.

A cesty Merkelové a Kurze se znovu protnuly loni na podzim, kdy se v rozmezí jednoho měsíce volilo nejprve v Německu a pak v Rakousku. Jenomže zatímco kancléřka, jež byla do té doby proslulá schopností uzavírat dohody i ve velmi komplikovaných situacích, stále ještě stabilní vládu nemá a nikdo neví, jestli se jí něco takového nakonec vůbec podaří, stojí domnělý politický benjamínek Kurz již přes měsíc v čele většinového kabinetu.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz a německá kancléřka Angela Merkelová

Navíc se jedná o koalici, která bude kvůli účasti pravicových Svobodných pod drobnohledem v ostatních státech Evropy, zejména pak v Německu s jeho přirozenou citlivostí vůči všemu, co zavání jakýmkoli zlehčováním nacismu.

To bude vyžadovat od mladého kancléře značnou obratnost při veřejném vystupování, ale také schopnost obhajovat své pozice v širším evropském kontextu, což není v případě rakouských šéfů vlády vůbec samozřejmé.

Robert Schuster

O jednom z nich, o sociálnímu demokratovi Werneru Faymannovi, právě kdysi Merkelová prohlásila, že ten na jednání Evropské rady přicházel zpravidla bez jakéhokoli názoru, aby pak po jeho skončení zastával postoj, který tam předtím prosazovala německá kancléřka.

Něco podobného v případě Kurze očekávat nelze. Jak již ukázaly jeho úvahy o budoucím uspořádání Evropské unie, jež se tolik liší od francouzsko-německých vizí na ještě těsnější integraci. Tento politik zjevně ví, co chce, stejně tak, že mu vývoj v Evropě hraje do karet.

autor: rsc
Spustit audio