Robert Schuster: Nikdy neříkej nikdy aneb vrátí se bývalý ministr Guttenberg do politiky?

27. červenec 2017

V německé politice minulých let není příliš mnoho příkladů, že by někdo zažil tak rychlý pád z politického olympu, jako bývalý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.

Kdysi byl považován za jednoho z nejtalentovanějších německých politiků, jehož si mnozí dokázali představit i jako budoucího spolkového kancléře. Před šesti lety ale musel odstoupit ze všech veřejných funkcí, když vyšlo najevo, že opsal podstatnou část své doktorské práce.

Opozice tehdy Guttenberga, potomka šlechtického rodu z bavorských Horních Frank, nazývala novodobým „baronem Prášilem“. Než definitivně z politiky odešel, ještě jednou na sebe upozornil, když si coby ministr nechal při oficiální rozlučce zahrát armádním dechovým souborem skladbu Smoke on the Water od britské rockové skupiny Deep Purple.

Následně se po Guttenbergovi doslova slehla zem. Se svou rodinou opustil Německo a usadil ve Spojených státech, kde si založil konzultanskou společnost.

Až teprve loni se o něm poprvé zase začalo hovořit, když vystoupil na několika akcích v Berlíně, kde krátce po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách zaskočeným Evropanům vysvětloval, co mohou od tohoto neobvyklého prezidenta očekávat.

Pro návrat 46 procent

A sešel se také s šéfem křesťanských sociálů, bavorským premiérem Horstem Seehoferem, jemuž slíbil účast na několika mítincích před letošními německými volbami. Okamžitě se vyrojila řada spekulací. Například, že Guttenberg má Seehoferovi zprostředkovat přijetí v Bílém domě.

Logo

Další považovaly za hotovou věc, že bavorský premiér údajně chce Guttenberga znovu reaktivovat a přesvědčit, aby se vrátil do politiky. Za tím měla stát úvaha, že v Bavorsku stále ještě populární baron má pomoct Seehoferovi zabránit v tom, aby se jeho nástupcem v čele regionální vlády nestal ambiciózní bavorský ministr financí Markus Söder.

Anebo jiná spekulace byla postavena na úvaze, že křesťanští sociálové mají ambici po volbách víc ovlivňovat německou zahraniční politiku a Guttenberg, jakožto jejich nejkosmopolitnější představitel, by se proto mohl stát ministrem zahraničních věcí.

Všechny podobné úvahy ale mají jeden háček. Guttenberg totiž před několika dny vyloučil, že by se mohl vrátit do aktivní politiky. Poradit bývalým kolegům, občas vystoupit na setkání s voliči nebo pohovořit před kapitány německého průmyslu – to ano. Ale mandát v parlamentu či dokonce ve vládě prý v úvahu nepřipadají.

Logo

Za necelé dva měsíce, až budou známy výsledky voleb, může být všechno jinak. I v politice platí, podobně jako v běžném životě: „Nikdy neříkej nikdy.“

Bulvární deník Bild, který kdysi nadějného politika mediálně doprovázel, k tomu před několika dny prezentoval reprezentativní průzkum mezi německou veřejností. Podle něj by si 46 procent dotázaných přálo, aby se do politiky vrátil, zatímco 37 procent by bylo kategoricky proti. Zkrátka, kdyby si to Karl-Theodor zu Guttenberg náhodou ještě rozmyslel, může se aspoň odvolat na tato čísla.

autor: rsc
Spustit audio