Robert Schuster: Zemřel Walter Scheel, poslední z dosud žijících prezidentů západního Německa

25. srpen 2016

Prezidentem Spolkové republiky Německo byl už v minulosti leckdo. Byli mezi nimi renomovaní profesoři práva, zasloužilí politici, někdejší pastoři či uznávaní ekonomové.

Pokud bychom mezi nimi chtěli ale najít prezidenta, jenž byl nejzábavnějším, skončili bychom u Waltera Scheela. Byl čtvrtým prezidentem západního Německa a druhým členem liberálních Svobodných demokratů, jemuž se této pocty dostalo. V čele státu byl v letech 1974 až 1979. Ve středu Walter Scheel ve věku 97 let zemřel na následky dlouhé a těžké nemoci.

Německé veřejnosti utkvěl Scheel především jako vypravěč anekdot a také pro zálibu ve zpěvu. Souviselo to zřejmě s tím, že pocházel z regionu Porýní, který je proslulý karnevalem.

Ještě jako ministr zahraničních věcí v roce 1973 natočil spolu s dvěma mužskými pěveckými sbory singl se známou lidovou písní. Z desky, jejíž výtěžek byl určen na dobročinné účely, se prodalo více 300 tisíc kusů, díky čemuž se dostala i do německých hitparád.

Charitativní rozměr Scheelova působení v čele státu později doplňovala i jeho žena Mildred. Stala se zakladatelkou a později patronkou nadačního fondu na boj s rakovinou. Bylo především její zásluhou, že se o zákeřné chorobě začalo veřejně mluvit.

Navzdory jeho většinou usměvavé tváři byl Walter Scheel zároveň i tvrdý vyjednavač a politický stratég. Během války byl členem nacistické NSDAP. V roce 1946 vstoupil k nově založeným liberálům. Brzy se stal jedním z lídrů generace dravých mladíků, kteří chtěli nahradit staré národně-liberální honorace. A byli kvůli tomu ochotni podstoupit i nejeden riskantní politický manévr.

Charitativní rozměr Scheelova působení v čele státu později doplňovala i jeho žena Mildred

Na jeden den kancléřem i prezidentem současně

Klíčovým okamžikem jeho kariéry byly volby v roce 1969. Z jejich výsledků bylo patrné, že křesťanští demokraté opět povedou vládu. Tehdejší americký prezident Richard Nixon už dokonce gratuloval úřadujícímu kancléři Kurtu-Georgu Kiesingerovi k setrvání v úřadu.

Jenomže Scheel se chopil telefonu a nabídl lídrovi sociálních demokratů Willy Brandtovi, že vytvoří společnou vládu. Němci, kteří šli spát s vědomím, že po volbách bude vše při starém, byli ráno překvapení, když se dozvěděli, že na nové vládě se dohodli v pořadí druhý sociální demokrat Brandt a liberál Scheel.

Scheel se stal v prvním středo-levém kabinetu ministrem zahraničních věcí a plně podporoval Brandtovu novou východní politiku. Ta přinesla navázání diplomatických styků s Polskem, Československem, Sovětským svazem a zejména pak s komunistickým východním Německem. Jako první německý ministr zahraničních věcí navštívil Izrael, a to v roce 1970.

Walter Scheel zemřel ve věku 97 let na následky dlouhé a těžké nemoci

A ještě jedna zajímavost se váže k Scheelově politickému životu. Byl totiž jediným německým politikem, jenž byl současně šéfem vlády i státu. Stalo se tak v pohnutých dnech května 1974, kdy kancléř Brandt odstoupil kvůli aféře s východoněmeckým špionem Güntherem Guillaumem.

Agendu premiéra tenkrát převzal vicekancléř Scheel, který pak byl krátce na to zvolen hlavou státu. Až teprve následující den byl jmenován kancléř nový, jímž se stal sociální demokrat Helmut Schmidt.

Lze považovat za zajímavou souhru náhod, že po Hansi-Dietrichu Genscherovi a Guido Westerwellem, kteří umřeli krátce po sobě letos na jaře, opustila v osobě Waltera Scheela veřejný život další významná postava německého liberalismu.

autor: rsc
Spustit audio