Roman Joch: Izrael a Hamás – v čem je rozdíl?

2. srpen 2014

Mezi státem Izrael a hnutím Hamás v pásmu Gazy opět, jako už několikrát v minulosti, probíhá ozbrojený konflikt. Jeho příčinou byly únos a vražda tří izraelských mladíků členy Hamásu a následná vražda palestinského mladíka mladými Izraelci.

Ti, kdo zavraždili izraelské mladíky, jsou pro Hamás hrdinové; ti, kdo zavraždili palestinského mladíka, jsou pro Izrael zločinci. Jsou zatčeni, vyšetřováni a po usvědčení a odsouzení půjdou do vězení.

To je první zásadní morální rozdíl mezi Izraelem a Hamásem.

Druhý je ten, že Hamás chce svými raketami odpálenými z pásma Gazy záměrně zabít co nejvíce izraelských civilistů; a své raketové základny záměrně buduje v hustě osídlených palestinských čtvrtích, aby Izraelci při útocích vůči nim zabili co nejvíc Palestinců a svět tak Izrael odsuzoval.

Izraelci se naopak snaží co nejvíce Palestinců ušetřit. Když zjistí, že v obytném domě je odpalovací zařízení Hamásu, nejdřív telefonicky jeho obyvatele varují, aby dům opustili, pak stíhačka na něj hodí bombu bez nálože, jež má svým zvukem po nárazu varovat, že ta další, po čtvrthodině, dům už zničí.

Čtěte také

Prostě Izraelci se snaží na poslední chvíli varovat co nejvíce palestinských civilistů a jejich životy ušetřit. Je to jediná armáda světa, která obyvatele domů, na které bude útočit, před útokem telefonicky varuje, aby je opustili. A piloti izraelských letadel jsou jedinými piloty na světě, kteří mají právo útočnou misi nesplnit a bombu či raketu nevypustit, pokud na poslední chvíli zjistí, že vedle plánovaného cíle se nachází příliš mnoho civilistů protivníka.

Za oběti na palestinských civilistech je tudíž odpovědný Hamás a dopouští se válečného zločinu přímo dvounásobného: tím, že záměrně útočí na izraelské civilisty, a tím, že své zbraně záměrně rozmísťuje mezi palestinské civilisty, aby při izraelských ničeních těchto zbraní, jež jsou legitimním válečným cílem, bylo zabito i nejvíce civilistů palestinských.

Palestinské děti v Gaze

Otázkou je, proč to dělá, proč na Izrael odpaluje rakety, když musí vědět, že nemá šanci jej vojensky porazit.

Z důvodu výše naznačeného: Hamásu nejde o vítězství vojenské, nýbrž o propagandistické: záběry zabitých palestinských civilistů mají světové mínění obrátit proti Izraeli a tak tento stát delegitimizovat.

Z toho samého důvodu, zachování své reputace, Izrael útočí tak zdrženlivě a mírně. I když já si myslím, že z důvodu ochrany palestinských civilistů v budoucnosti, by měl nyní operaci dovést do konce razantně a tvrdě - a celé politické a vojenské vedení Hamásu zničit. Prostě jedovatému hadovi hlavu useknout jednou provždy. V opačném případě totiž za pár let nastane konflikt nový a další a další civilisté, izraelští ale hlavně palestinští, budou opět umírat.

Čtěte také

Zdá se však, že se Hamás letos přepočítal: světová kritika Izraele je v tomto konfliktu velice mírná, až neexistující; a naopak odsouzení Hamásu celkem silné, dokonce i v arabském světě.

A je pro to i důvod: vzhledem k tomu, co vyvádějí islamisté v Sýrii a Iráku, Izrael nyní nepůsobí a nevypadá jako padouch v regionu, nýbrž jako ostrov nejen svobody a demokracie, ale i rozumu, střízlivosti a umírněnosti, kterým ve skutečnosti totiž vskutku je.

autor: Roman Joch
Spustit audio