Rudolf Kučera: Studenti Erasmu nejsou zahraniční agenti

10. červen 2013

Arabské jaro ani zdaleka neskončilo. V Turecku se odehrávají velké desetitisícové demonstrace převážně mladých lidí proti politice vlády premiéra Erdogana.

Nejprve se sluší říci, že nejde o islamistické síly, ale naopak o protest občanské společnosti proti konzervativně orientované islámské vládě. Odkazem zakladatele státu Kemala Atatürka byl laický stát, v němž se náboženství mělo stát pouze soukromou záležitostí občanů a v němž se měly prosazovat hodnoty západní společnosti. Dnešní vláda se už hodně od tohoto odkazu odklonila a islamizace země zvolna pokračuje v souladu s tím, jak se vláda snaží stát důležitou součástí arabského islámského světa.

Jenže Turci nejsou Arabové, a když se podíváte na turecké univerzity, většinu tureckého tisku, přes bezpříkladnou cenzuru a potlačování jeho svobod, a nakonec na názory mladých lidí, uvidíte něco uplně opačného. Uvidíte snahu po sblížení Turecka s Evropskou unií a ne s islámským světem.

Navíc vláda premiéra Erdogana má zcela prokazatelně diktátorské rysy a potlačování alternativních názorů, například v oblasti ekologie, je zcela běžné. Současné policejní zásahy proti demonstrantům, které měly doposud za následek řadu vážně zraněných a téměř tisíc zraněných vůbec, podle oficiálních statistik, vůbec neodpovídají tomu, jak se v takových případech, tj. protestech občanů proti chování vlády, má chovat slušná demokratická vláda.

Velmi se mě mimo jiné dotklo tvrzení turecké vlády, že za občanskými protesty stojí nějaké zahraniční síly. Dostaly se ven informace, že bylo zatčeno asi 500 zahraničních návštěvníků Turecka, mezi nimi údajně i studenti programu Evropské unie Erasmus. To je výměnný studentský program, jehož prostředictvím se studenti dostávají na limitované pobyty na zahraničních universitách. Kde navštěvují vybrané přednášky v angličtiě a píši seminární práce. Přes tento program se v minulosti dostala do Turecka řada mých studentů politologie a po návratu napsala několik velmi objektivních prací o turecké historii a přítomnosti, z nichž některé dostaly u nás univerzitní ocenění.

Turecká vláda by si takovýchto mladých lidí měla velmi vážit, protože vytvářejí pozitivní image země. Jejich obvinění, že jsou zahraničními agenty, vyvolávajícími nepokoje, je zcela absurdní. Trochu to připomíná Putinovu vládu, která přes zákon nutí nevládní občanská sdružení v Rusku, která mají nějaké vazby na západní sdružení, aby se přihlásily jako zahraniční agenti. Počínání Erdogana a Putina je velmi podobné a svědčí to jen o tom, že v jejich zemích nemá demokracie ještě hodně dlouho žádnou budoucnost.

autor: Rudolf Kučera
Spustit audio