Štěpán Kotrba: Budoucnost začíná dnes

28. duben 2016

Budoucnost patří lidem, kteří vidí příležitosti dříve, než ji vidí ostatní, tvrdil americký ekonom a profesor Harvard Business School Theodore Levitt, jeden z praotců pojmu globalizace.

Dovolil jsem si tvrdit, že éra amerického dolaru končí. Tato myšlenka si zasluhuje rozvinutí. Proč? Protože unipolární svět "projektu pro nové americké století", jak zněl kdysi hrdý název think-tanku amerických neocons, skončil ve chvíli, kdy světový četník nedokázal žádnou ze svých válek dotáhnout do rekonstrukční fáze, protože na to neměl peníze.

Deficit USA díky válkám raketově roste. A FED reaguje tiskem peněz, ne tvorbou hodnot. Na večeři American Enterprise Institute v únoru 2004 Dick Cheney a Charles Krauthammer vyhlásili začátek unipolární éry pod americkou hegemonií.

Místo vybudování slibovaných demokracií se americkými válkami "osvobozené" země zmítají v bezvládí a sektářském násilí. Všichni už pochopili, že král je nahý a impotentní. Moc, která byla udržovaná pouze mýtem o moci armády a moci dolaru, se hroutí.

Čtěte také

Rusko i dynamicky nastupující velmoc Čína propojily své zájmy se zeměmi jižní Ameriky a částí Afriky. Co s Čínou spojuje Rusko či Brazílii? Win-win strategie. Vlastnictví surovin, bez nichž se žádný průmysl neobejde. Nízká úroveň očekávání od sociálního systému. Chuť odstínit rizika spojení s dolarovou ekonomikou. Primární sektor Číny - těžba - činí desetinu HDP. Sekundární sektor - výroba - ale polovinu, terciární sektor - obchod - 40 procent. To je dobrý start lídra skupiny BRICS.

Donedávna poskytovaly dolarové rezervy slabým národním měnám jistotu. Nyní jim poskytují nejistotu. Nulové úroky nevěští nic dobrého. Pokud Čína, Rusko či Japonsko začnou prodávat masivně své dolarové rezervy, může dolar klesnout tak, že úvěrové letadlo západního finančního systému havaruje. Doteď si všichni mysleli, že ekonomika Číny závisí na exportu do USA. Rostoucí obchodní deficit USA s Čínou znamená, že Washington už nemá Pekingu co nabídnout.

Čína se vymyká efektivností využití státního kapitalismu jako strategie pro dohánění vyspělých zemí

Rusko buduje rezervy navzdory uměle pokleslé ceně ropy a rublu - Moskva má nyní páté nejvyšší devizové rezervy a šesté nevyšší zlaté rezervy, celkem za 1500 miliard dolarů, a je zakládajícím členem budované Asijské infrastrukturní investiční banky se sídlem v Pekingu. V posledních měsících se zbavuje eura, svázaného s dolarem a americké dluhopisy nahrazuje investičním zlatem. Centrální banky Ruska a Číny se dohodly na zvýšení objemu swapových operací svých měn. Dolar k obchodní výměně nepotřebují.

Vstup Číny do WTO otevřel nediskriminační přístup zboží Říše středu na světové trhy. Čína už v roce 2013 v objemu zahraničního obchodu předstihla Spojené státy a dosáhla 4,16 bilionu dolarů. To je 4160 miliard. Strategie Hedvábné stezky nyní ukazuje, že Čína hledá perspektivní růstové trhy jinde – hodlá revitalizovat Eurasii od Mongolska po Rotterdam a Hamburk. A hodlá už obchodovat za renminbi, nikoliv za dolary. O tom svědčí i smlouva s Čínou, kterou podepsalo Česko.

Čtěte také

Německo, které je největším evropským partnerem Číny, stahuje své zlaté rezervy z USA a objem jeho obchodů v renminbi přesáhl 100 miliard dolarů. Londýn zúčtovává 60 procent obchodů v renminbi mimo Čínu, Paříž je druhá. Zúčtování v renminbi má i už i Austrálie a Kanada. Čína disponuje největšími finančními rezervami na světě - ve výši 3300 miliard dolarů. Tvrdí, že dlouhodobého hospodářského růstu může být dosaženo pouze prostřednictvím masivních, systematických veřejných investic do infrastrukturních aktiv.

To v rámci projektu New Deal tvrdil i Franklin Delano Roosevelt, který nařídil během Velké hospodářské krize americké vládě financovat velké stavby, nechal zlikvidovat toxické banky, zakázal vývoz zlata z USA, nechal omezit „neefektivní“ konkurenční boj, stanovit minimální ceny a zakázat noční práci dělníků. To vše během prvních 100 dní jeho vlády. Roosevelt si čas hospodářské krize nevybral. Čína a Rusko si čas útoku na dolar mohou určit.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: šok
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.