Štěpán Kotrba: Náboženství jako síťová geopolitika

4. srpen 2016

Pokusem o převrat v Turecku, jeho bleskovým poražením a následnou vlnou zatýkání elit civilních i armádních, rušením médií, škol a institucí postavil Erdogan Evropu před velkou otázku. Je ještě turecká armáda zárukou sekulárního charakteru tureckého státu, jak jí to dal do vínku zakladatel moderního tureckého státu, Mustafa Kemal, řečený Otec Turků?

Přiznám se bez mučení, v koutku duše jsem ten večer doufal i já, že jde o poslední převrat kemalistický, ne první převrat güllenistický. Mýlil jsem se. Odpověď zní ne, už dlouho ne. Žili jsme v bludu učebnic politického dějepisu z dob Brežněva. Socialistická, republikánská a lidová strana ztratila většinu už ve volbách 1950. V Evropě ani v SSSR si nechtěli další půl století přiznat, že turecký lid nikdy nepřijal kemalismus za svůj.

Byl tedy pokus o převrat pokusem zvrátit konzervativně sunnitskou vládu v sekulární, a nebo to byl souboj dvou islámských koncepcí pro Turecko v 21. století? Dnešním diskursem Turecka je spor dvou tureckých větví islámské kulturní revoluce proti zbytkům sekularismu.

Jiné metody, stejné cíle

Největším nepřítelem konzervativního muslima Erdogana není dnes stín pomníku socialistického otce vlasti z roku 1923, ale čert na zdi v podobě neuchopitelné a o to mocnější sítě amerického emigranta Fethullaha Gülena, kazatele zakořeněného v sufijské mystické tradici islámu. Na povrchu civilní vystupování, čerpání ze západních tradic pluralismu, zdůrazňování mezináboženského dialogu, uvnitř globální, zvenčí neuchopitelná síť navzájem se podporujících komunit tureckých muslimů, kteří si vyvinuli autonomní vzdělávací, sociální a kariérní systém, pomocí něhož provádějí subverzi mocenských institucí.

V Turecku i v zahraničí, zejména v Evropě. Sunnitská obdoba zednářských lóží. Erdogan má pravdu, je to "rakovina", budující "paralelní stát". Otázkou zbývá, kdo z elit Turecku zůstane, jestliže budou všichni Gülenovi stoupenci odstraněni. Může to být genocida, srovnatelná s tou arménskou.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: šok
Spustit audio