Tereza Engelová: Obvinění Češi v Turecku. Jejich spojení s YPG se dá těžko popřít

5. prosinec 2017

Nedá se říct, že by se Turecku v posledním roce dařilo. Především pád liry a rostoucí nezaměstnanost mají významný dopad na ekonomiku, existují ale žebříčky, kde Turecko v posledním roce vítězí na plné čáře.

V počtu vězněných novinářů a pracovníků neziskových organizací předstihnul Erdoganův režim tak zkušené soupeře, jakými jsou Čína, Írán a Egypt. A doslova o mílové kroky. Podle Výboru pro ochranu novinářů je v současné době v tureckých věznicích držených 81 žurnalistů, zatímco v Číně 31 a v Egyptě 25.

Stockholmské Centrum pro svobodu uvádí dokonce 240 zadržených pracovníků médií. Většinu tvoří turečtí opoziční novináři. Rekordní byl letos i počet zatčených novinářů ze zahraničí. Jenže u těch se v některých případech dá, podobně jako u obou Čechů říci, že tak trochu vlastní vinou.

Italský dokumentarista Gabriele Del Grande se pohyboval v přísně střeženém turecko-syrském pohraničí u Reyhanli, kde chtěl mapovat aktivity Islámského státu, jenže neměl povolení pro novináře. Jeho propuštění dosáhla italská vláda po dvou měsících.

Když Turci mají více co ztratit

Francouzský student novinařiny a spolupracovník televize Arte Loup Bureau byl podobně jako Markéta Všelichová a Miroslav Farkas zadržen u irácko-turecké hranice. Našli se u něj fotografie, kde se nacházel ve společnosti bojovníků syrských kurdských jednotek YPG, které sice podporují Američané, ale Turci je považují za prodlouženou ruku teroristické organizace PKK.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Podobně jako zadržení Češi byl Bureau obviněn z členství v YPG a napomáhání terorismu. Letos v září ale Francie po osobní intervenci prezidenta Macrona dosáhla jeho propuštění. A posledním trumfem německé diplomacie je zas říjnové propuštění 8 lidskoprávních aktivistů, které Turci zatkli v červenci za pořádání semináře pro tureckou pobočku Amnesty International.

Znamená to tedy, že je česká diplomacie v případě Všelichové a Farkase bezzubá? Může to tak vypadat, na druhou stranu je třeba si realisticky uvědomit, že zadržení občané cizích států se automaticky stávají předmětem politické hry a Francie i Německo mají v tomto ohledu více co nabídnout. Nebo lépe řečeno -Turci mají více co ztratit.

A obvinění vznesená proti oběma Čechům jsou navíc přeci jen vážnější, než u obou zmiňovaných novinářů. Jejich spojení s YPG je snadno dohledatelné na sociálních sítích, dá se těžko popřít. Český případ tak v mnohém více koresponduje s jiným zadrženým párem.

Bývalým britským vojákem Joe Robinsonem a jeho bulharskou přítelkyní Mirou Rojkan, kteří sdíleli na sociálních sítích fotografie z návštěv u kurdských jednotek a turecká policie je posléze zatkla na dovolené. Obvinění jsou z šíření terorismu. Britská diplomacie sice u Robinsona dosáhla propuštění na kauci, nesmí ale Turecko opustit a soud o jeho osudu rozhodne příští rok v březnu.

Spustit audio