Thomas Kulidakis: Babiš versus Chovanec a Okamura se Zemanem v zádech

30. leden 2018

Prezidentské volby jsou za námi a politická scéna se může vrátit k řešení největšího rébusu posledních měsíců, jehož rozklíčování je momentálně nejdůležitější pro budoucí vývoj České republiky. Tedy k jednání o sestavení nové vlády, která získá důvěru Poslanecké sněmovny.

Pokud si snad někdo jen na chvíli myslel, že dva politici stojící za vítězným prezidentem Zemanem značí možnost rozetnout gordický uzel českých politických vztahů, měl by se svým optimismem šetřit.

V případě Tomia Okamury totiž platí, že zatímco jeho strana se o podíl na vládnutí přímo hlásí, ze strany hnutí ANO vstřícná odpověď nepřichází. A není se tak co divit, že šéf SPD tedy zároveň mluví o prosazování svého programu a nepřijatelnosti trestně stíhaného premiéra.

Z hlediska Andreje Babiše je neochota vzít SPD do vlády pochopitelná. V uplynulých měsících totiž dokazuje, že mu velmi záleží na zahraniční politice, chce prý napravovat vztahy v Evropské unii a Okamura nebo jeho lidé v kabinetu by mu u zahraničních partnerů asi moc nepomohli. Co se týká naplňování Okamurova programu, za vše mluví přístup hnutí ANO k otázce všeobecného referenda.

Kvorum desetiny oprávněných voličů a alespoň poloviční účasti, vylučování vystoupení z Evropské unie a tvrzení, že vystupovat z EU by bylo bláznovství. Na druhou stranu je možné předpokládat, že podpora SPD bez účasti strany na vládě by Andreji Babišovi proti mysli nebyla.

Andrej Babiš

Více státníků než politiků

Za Milošem Zemanem stál ve hvězdné chvíli také Milan Chovanec, dočasně vedoucí ČSSD. Andrej Babiš ale veřejně prohlásil, že s dotyčným politikem ve vládě sedět nehodlá. Je v podstatě jedno, jestli za takovým kategorickým postojem jsou osobní animozity, nebo minulé spory o hospodaření České pošty, reformu policie nebo Chovancův resolutní postoj k otázce kvót.

Ten se zhmotnil v přijetí naprosto zbytečného vládního prohlášení den před první návštěvou šéfa Evropské komise a ve finále napomohl nynějšímu soudu pro neplnění platné unijní úmluvy. Takže ani Milan Chovanec by Andreji Babišovi nepomohl v záslužné snaze více a lépe komunikovat se zahraničními, zvláště unijními partnery.

Samozřejmě v České republice se může stát cokoliv a státním zájmem, tedy potřebou stabilní vlády, lze obhájit ledacos. Ale informace z politických kuloárů nasvědčují, že pokud si sociální demokraté zvolí do svého čela Milana Chovance, směřujeme k menšinové vládě, která by ale nebyla stabilní, vládě bez důvěry nebo předčasným volbám.

Thomas Kulidakis

Ty ale odmítnul prezident Zeman, i když ten je známý svou ochotou měnit často a rychle názory. Gordický uzel by určitě rozetnulo angažmá jiného premiéra z řad hnutí ANO nebo vláda bez předsedů politických stran.

K takovému kroku by ale byl potřeba státnický krok nejen ze strany vítěze voleb, ale i dalších politických stran, které by musely zájem státu na stabilní vládě nadřadit každodenní politické realitě. To bychom ovšem museli mít více státníků než politiků.

autor: thk
Spustit audio