Thomas Kulidakis: Dvojí metr twitterové diplomacie Donalda Trumpa ohrožuje celý svět

12. duben 2018

Zálibu amerického prezidenta ve sdílení bezprostředních myšlenek prostřednictvím Twitteru by bylo možné brát jako svého druhu zábavnou kratochvíli. Kdyby se ovšem nejednalo o muže velícího nejmocnější armádě světa.

Šéf Bílého domu totiž nemá za úkol svět bavit, ale ideálně moudře vést státy příslušející k Západu, k němuž i my patříme. A v tom Donald Trump selhává a začíná být pro smích s příměsí děsu.

Měl by tedy raději dlouze a moudře za pomoci poradců zvažovat všechny aspekty svého konání, než se rozhodne napsat krátký vzkaz na internet. Dopady krátkozraké impulzivnosti jsou zřetelně znát v oblasti jihovýchodního Středomoří, které momentálně více než cokoliv jiného připomíná přehlídku na veletrhu bojové techniky.

Bojové loďstvo včetně ponorek, horečná aktivita na letadlové základně Velké Británie na Kypru i americké základně na řecké Krétě jasně dokazují, jaká v oblasti panuje nervozita. Kyperská vláda už na začátku hrozícího zásahu proti Sýrii přispěchala s ujištěním, že Kypru nic nehrozí, protože Kypr se nijak nezapojuje do případných operací.

Vzhledem k tomu, že se původně kyperského kabinetu nikdo na nic neptal, pozdější slova ruského velvyslance v Libanonu potvrdila, že když nějaká vláda něco preventivně dementuje, je dvojnásobný důvod k obavám.

Donald Trump

Bašár Asad v nejlepší pozici

O svou kyperskou základnu, na níž je letectvo RAF v pohotovosti, se už obává i Londýn. Momentálně obdobně ujišťuje také Řecko, že se lidé nemusí ničeho bát a případná ruská odveta by se ho netýkala. Což je dost dobře možné, protože proč by si Moskva kazila jinak dobré vztahy s Aténami a také kyperskou Nikósií.

V Řecku je ale také vzácná vojenská návštěva ze Spojených států a nečekaně se ukázal také šéf amerických leteckých sil. Mimochodem, v řeckých kuloárech a médiích je znát úleva, že vše zlé je k něčemu dobré. Vždyť v regionu se armády velmocí skoro třou o sebe, takže si prý Turecko dvakrát rozmyslí, zdali hrotit vztahy. Prozatím si pilně volají turecký prezident s americkým i ruským a všichni čekají, co se bude ohledně Sýrie dít dál.

V nejhorším případě dojde k vojenskému zásahu, Rusové odpoví pokusem o sestřelení raket nebo zlikvidování jiného druhu útoku. A navíc napadnou také místa odpalu, včetně zmiňovaných základen.

Britská vojenská základna na Kypru

V nejlepším Donald Trump couvne, čímž se opět znemožní, protože po siláckých slovech nic neudělá a jen se potvrdí, že Spojené státy americké v Sýrii přenechaly pozici Rusku, Íránu, Turecku, Saúdům a v neposlední řadě evropským ochotným, přičemž mezi ně patří hlavně Francie a Velká Británie. A platí, že Rusko má momentálně stále největší slovo do příštího dění a ještě se ani jednou nedostalo do defenzívy.

Vzhledem k tomu, že syrská zástupná válka hrozí neustále střetem velmocí, který zatím odnesly jen vojáci ruské soukromé armády jménem Wagnerova skupina, íránští poradci a podobně, neměl by Donald Trump přilévat olej do ohně. Obzvláště v situaci, kdy opravdu a skutečně nevíme, kdo za útokem stál a jestli nové údajné francouzské důkazy o Asadově vině jsou pravdivé.

Thomas Kulidakis

Nynější Trumpovo počínání je o to horší, že opravdu působí jako záminka. Proč přechází mlčením například do středověku rozbombardovaný Jemen? Protože Saúdům raději dodává zbraně a korunního prince coby spojence vítá ve Washingtonu? Proč bychom měli přehlížet hrůzné činy spojenců a hledat záminky pro eskalaci v Sýrii?

Vždyť opravdu, zdá se, že Bašár Asad s Rusy a Íránem v zádech nebyl nikdy v lepší pozici, a ví, že chemický útok dává dobrou záminku. Mohl to udělat, ale nemusel, počkejme na opravdové vyšetření. Každopádně, když budeme mít štěstí, přežijeme další den s impulzivní twitterovou rukou na ovladači největší vojenské mašinerie světa.

autor: thk
Spustit audio