Thomas Kulidakis: Komunistická zkouška hranic Andreje Babiše

4. prosinec 2017

Konec letošního roku přinesl na české politické scéně vzácný úkaz. Zároveň probíhá kampaň před lednovými prezidentskými volbami, volí se nejrůznější představitelé výborů, komisí a dalších orgánů nově zvolené Poslanecké sněmovny a vítěz voleb se pokouší sestavit vládu.

Pavučina vzájemných strategií, tahů a protitahů by v budoucnu mohla posloužit jako učebnice pro šachové amatéry i mistry. Čerstvá kapitola by se mohla týkat komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, kterého se jeho partaj pokusila prosadit do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Jedná se o součást dohod vyjednaných v zájmu ustavit funkční dolní komoru našeho zákonodárného sboru. Politické strany vyjednaly rozdělení jednotlivých orgánů sněmovny, ale nedohodly se na jednotlivých jménech.

Komunisté se tedy rozhodli navrhnout právě Ondráčka, který se práci v policii věnoval až do roku 2011. Mimo jiné byl vyšetřovatelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. K poslancově smůle se práci u policie věnoval také před rokem 1989.

A k ještě větší jeho smůle tehdejší angažmá Pohotovostního pluku v lednu 1989 v průběhu takzvaného Palachova týdne bývalý agitátor čety represivních složek vysvětloval i v médiích. Částí veřejnosti je tedy vnímaný jako symbol útlaku před rokem 1989.

Zdeněk Ondráček

Kam až je ochotný Andrej Babiš zajít

Na tuto strunu zahrál další z politických hráčů současnosti, prezidentský kandidát Michal Horáček. O době, po jakou bude jeho hvězda svítit na českém politickém nebi, rozhodnou příští rok v lednu voliči v přímé volbě.

Není asi příliš troufalé předpokládat, že právě na tu část společnosti, která se na bývalý režim a jeho pomahače dívá negativně i skoro tři desetiletí po listopadu 1989, mohla padnout veřejná Horáčkova výzva Andreji Babišovi jako na úrodnou půdu.

V ní za prvé Horáček vyzval předsedu vítězného hnutí, aby se zasadil o zmaření cesty údajně nevhodného komunistického poslance do čela komise pro kontrolu GIBS. Za druhé pak vyzval ostatní prezidentské kandidáty ke spojení v této otázce.

Andrej Babiš pružně zareagoval. Poukázal na skutečnost, že o postech ve sněmovně za hnutí ANO vyjednával Jaroslav Faltýnek a jména že nebyla předmětem ujednání. Následně Babiš Faltýnka pověřil, aby komunisty vyzval k přehodnocení nominace.

Thomas Kulidakis

Tak a nyní lekce pro šachisty. Hnutí ANO nemá jistou podporu své vládě, nejvíce k ní jsou ale zatím vstřícní komunisté. Jejich případné angažmá by ale mohlo být toxické, pro Andreje Babiše by mohli znamenat špatnou auru doma i v zahraničí. Do jaké míry by to mu ale tak bylo, není zřejmé.

Po tahanicích o Zdeňka Ondráčka je zřejmější, že přímé vládní angažmá ba i příliš okatá spolupráce v Poslanecké sněmovně se může stát kyselým ovocem. Už teď se objevují kritické hlasy, které dosavadní hlasovací blok ANO, SPD a KSČM nelibě nesou. Za svou případnou podporu ale komunisté musí něco chtít, a tak musí otestovat, kam až je ochotný Andrej Babiš zajít.

A ten zase musí přemýšlet, jak nenahrát prezidentským kandidátům, kteří by mohli pozvednout vlajku boje proti populistické koalici. Tolik k figuře ve hře jménem Zdeněk Ondráček.

autor: thk
Spustit audio