Thomas Kulidakis: Logická volba Petra Fialy do čela ODS

15. leden 2018

Delegáti Občanské demokratické strany na 28. sjezdu v Ostravě stvrdili proměnu profesora politických věd v aktivního politika. Petr Fiala získal drtivou podporu, která mu dává možnost prokázat, že teoretické znalosti politologa dokáže přetavit také v úspěch při vedení strany a získání podpory voličů.

Z hlediska ODS se jedná o logickou volbu. Petr Fiala se vedení české deklaratorně pravicové konzervativní strany ujal v dobách nejtěžších. Po pádu vlády Petra Nečase se stálice 20 let české polistopadové politiky propadla na historicky nejnižší hranici v oblibě voličů.

Se ziskem necelých osmi procent si sáhla na své dno. Jak z hlediska politického, tak finančního, které se projevilo například dluhy v oblasti zdravotního a sociálního pojištění za zaměstnance aparátu strany.

Petr Fiala získal drtivou podporu ODS

Když se tedy v roce 2014 Petr Fiala postavil do čela ODS, jednalo se o akt osobní odvahy. Mnoho lidí mu nedávalo více než dva roky, mnozí mu vyčítali tak jako dnes nevýraznou mluvu i vystupování. V loňských parlamentních volbách se ovšem ODS dokázala stát druhým nejsilnějším uskupením v Poslanecké sněmovně.

Nezvolit Petra Fialu do čela strany nebo nezvolit jím preferované předsednictvo by tak nejen nebylo logické, ale byl by to také výraz určitého nevděku.

Vytyčit si cíl, neuhnout a pevně stát

Petr Fiala nyní nabízí politiku, kterou nazývá „hodnotovou, která se nepodbízí a nedělá marketingové ústupky.“ Jeho intelektuální styl může konvenovat voličům a občanům, kteří si představitele konzervativních hodnot představují jako uměřeného, zřetelně vzdělaného člověka, jenž se kontroluje vždy a za všech okolností. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že rozhovor s předsedou ODS skutečně takový obraz buduje.

Petr Fiala získal drtivou podporu ODS

Otázka však zní, jestli nynějších 11 procent voličů není jádrové voličstvo strany. Jestli se i široká členská základna dokáže smířit s případným postupným návratem na výsluní české politiky, který se může odrazit například v tahu na 18 až 20procentní zisk hlasů.

A jestli profesor politologie dokáže své teoretické znalosti zužitkovat také v případě komunálních a senátních voleb, které jsou spíše o osobnostech než o politické příslušnosti. Momentální navenek okázale dávaná jednota strany totiž neznamená, že v ODS na sebemenší škobrnutí nového vedení nečíhají opoziční proudy.

Petr Fiala získal drtivou podporu ODS

Samotného předsedu strany po období osobní odvahy, kterou v době převzetí strany na pokraji politického propadliště dějin prokázal, čeká období neméně těžké. Nadchází doba potvrzení úspěchu, kterému do jisté míry nahrála také shoda politických a ekonomických okolností. Nadchází doba číhání, zdali se do strany samotné a kruhům jí blízkým nedostávají zpět různé zvláštní existence.

A už brzy bude muset předseda Fiala přijít s jasným receptem, jak získat mladé voliče. Prozatím vše nasvědčuje tomu, že politolog a aktivní politik ví, že nejdůležitější je vytyčit si cíl, neuhnout a pevně stát, dokud se příznivci nepřidají.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.