Thomas Kulidakis: Názorové veletoče kandidáta Milana Chovance

13. únor 2018

Z hlediska programového, ochoty přilnout k vládě Andreje Babiše a přihřát si polívčičku dobrých vztahů s Milošem Zemanem je mezi favorizovanými kandidáty na předsedu české sociální demokracie opravdu rozdíl malý.

Jeden z nich, Milan Chovanec, ovšem vyniká podle vzoru svého deklarovaného přítele z Pražského hradu ve schopnosti měnit názory. V první řadě se uchází o funkci vedení strany, o níž v minulosti nestál.

„Nechci se nikdy stát předsedou sociální demokracie. Nikdy.“ To jsou slova Milana Chovance pronesená přibližně před rokem a půl. Kdo nevěří, může se podívat na stránky ČSSD, na nichž je dané prohlášení k nalezení dodnes.

Od té doby přednesl na ono téma různé variace. Z nichž jedna obsahovala slova o případných potížích jejího interpreta sjednocovat různé názorové proudy uvnitř české sociální demokracie. Zde se sluší připomenout, že vnitřním názorovým kvasem je strana proslulá dlouhodobě, ale po fatálním propadu v posledních parlamentních volbách to vypadá, že kde je deset sociálních demokratů, může být jedenáct i více názorů.

Veletoč ohledně touhy stát v čele strany není ovšem jediná slovní ekvilibristika, kterou Milan Chovanec předvedl a předvádí. Když pomineme jeho rozhodnutí na poslední chvíli, zjevně inspirované druhou úspěšnou kandidaturou prezidenta Zemana do čela země, vidíme Milana Chovance finišujícího před nedělním sjezdem i co do ráznosti a levicových témat.

Odjezd českých policistů do Maďarska, Milan Chovanec

Nejvíce stižen svou minulostí

Tak například se jasně vymezil proti hnutí SPD Tomia Okamury, který by prý neměl být místopředseda sněmovny kvůli výrokům ohledně koncentračního tábora v Letech u Písku.

Dále zdůraznil, že daná strana podle Chovance vyhrála na strašení lidí a šíření lži. Opět si vypomohu citátem, který zní: „Je tady dvanáct migrantů a oni za to získali 22 poslanců. SPD je populistická strana, jsem zvědavý na její volební výsledky, až téma migrace ochladne.“

Na takovém prohlášení určitě leccos bude. Ale nebyl to náhodou právě Milan Chovanec, který se snažil v rámci ČSSD lákat tu část voličů, která na daná témata slyší?

Nebyl to náhodou on, kdo inicioval prohlášení české vlády, vydané den před příjezdem předsedy Evropské komise, že už ani migranta do českých luhů a hájů? I díky tomuto kroku máme teď na krku žalobu ze strany Evropské komise, protože jsme porušili podle evropského soudu platné a po právu schválené nařízení.

Thomas Kulidakis

Nebyl to náhodou právě Milan Chovanec, který se fotil u různých plotů a podílel se na děšení obyvatel až na krajní míru? A nefotil se náhodou právě Milan Chovanec s různými zbraněmi? A není to náhodou ten člověk, co teď mluví o členství v Evropské unii, který tak srdnatě hájil blíže nespecifikované české národní zájmy?

Zkrátka a dobře. Ze tří kandidátů se právě Milan Chovanec zdá nejvíce stižen svou minulostí. I tak ale může uspět. Už jsme si zvykli, že u sociálních demokratů je možné vše.

autor: thk
Spustit audio