Thomas Kulidakis: Unijní premiant Fico se raduje z českých voleb předčasně

24. říjen 2017

Slovenský premiér Fico se netají svou radostí z výsledku českých sněmovních voleb. Podle něj se teď jedinou skutečně proevropsky orientovanou zemí ve střední Evropě stává právě Slovensko, které má být v jeho představě „jediný proevropský ostrov v regionu“.

Takové tvrzení je ovšem přehnané a podobá se uzavírání účtu bez hostinského. V České republice totiž teprve začala povolební vyjednávání a o zahraničně politické orientaci země rozhodne až příští kabinet.

A na něm právě bude rozhodnutí, jestli bude Česká republika směřovat k rozvolnění svazku s evropským projektem sjednocení nebo nikoliv. A jestliže se vlády nebude účastnit SPD Tomia Okamury, tlak na vystoupení z Evropské unie může být sice zřetelný ve veřejné debatě, ne však v praxi. Protože tak jako ve fotbale i v politice se počítají góly.

Ty je možné vsítit konkrétními činy v rovině pragmatické politiky a vhodně volenými slovy v oblasti veřejného mínění. Samotný vítěz voleb zatím hlasitě opakuje své proevropské smýšlení. Pokud se ujme i vlády, a to v jakékoliv podobě, může vše doprovodit také činy.

A s ním také ostatní politické strany, které chápou, že členství v Evropské unii je pro Českou republiku stejně zásadní národně státní zájem, jako pro Slovensko.

Kostky jsou vrženy

Tisková konference hnutí ANO

Na Slovensku se totiž sice shoduje premiér s prezidentem a předsedou parlamentu, že Slovensko chce blíž k jádru Evropské unie. Ale na druhou stranu jsou v zemi přítomní extremisté Mariana Kotleby a opoziční formace Richarda Sulíka do jádra nechce. Protože ale slovenský premiér činí konkrétní kroky, které se počítají, na slovenskou vnitřní debatu nikdo nedá.

Takže Robert Fico se raduje předčasně a plete si šanci stát se premiantem se skutečným stavem věci. Nic ještě není rozhodnuté a ještě není v cíli. První úkol české vlády je zbavit se dopadu rozhodnutí přijatých předchůdci pod vlivem předvolební kampaně. Jednalo se o kroky, které unijní partneři nechápali.

Na mysli mám předem ztracený boj kvůli směrnici o zbraních a řízení evropské komise kvůli neplnění legálně přijatých a platných migračních kvót. Dále pro zlepšení pozice a přimknutí k jádru Evropské unie se zdá být jako vhodné naplánování přijetí evropské měny euro a dodržení jednoty členských států při jednání s Velkou Británií.

A v neposlední řadě je zásadní rétorika, která bude Evropu spíše sjednocovat. Protože prozatím nás v zahraničí házejí dohromady s Polskem a Maďarskem. Ovšem ani tyto země z unie vystupovat nechtějí. Kdo v nich byl, ví, jak jsou pro ně unijní peníze zásadní. Stejně jako pro Českou republiku.

Thomas Kulidakis

O jejich hodnotě ví nejeden český politik své. Kostky jsou tedy vrženy a je jen na budoucí české vládě, jestli náš hod bude úspěšný. Pokud ne, předčasná radost premiéra Fica se změní ve snahu dost možná korunovanou úspěchem.

autor: thk
Spustit audio