Thomas Kulidakis: Zaujme nový styl ODS?

16. leden 2018

Lovce senzací a stranických rozmíšek musel letošní 28. kongres Občanské demokratické strany zklamat. V Ostravě si strana dala záležet, aby byla na první pohled zřetelná její názorová semknutost, ambice pokračovat v růstu obliby u voličů a především katarze, kterou si za poslední čtyři roky prošla.

Předseda strany Petr Fiala získal více než devadesáti procentní podporu a spolustraníci mu navolili předsednictvo na míru. Jednalo se o naprosto logický krok, protože se mu v posledních volbách podařilo o polovinu zvýšit volební zisk strany, která se po pádu Nečasovy vlády ocitla na okraji propadliště politických dějin.

Pokud by ostatně strana jednala jinak, byl by to výraz nevděku vůči osobní odvaze, kterou politolog Fiala projevil ve chvíli, kdy na tom byla strana nejhůře. Při osobních rozhovorech se členy vedení i řadovými účastníky setkání bylo zřejmé, že si dobře uvědomují současnou politickou realitu.

ODS se sice skutečně v posledních volbách do Poslanecké sněmovny umístila druhá, ale od vítězného hnutí ANO ji dělí skoro 20 procent hlasů. Navíc kov její stříbrné medaile v klání o přízeň voličů poněkud kalí pomyšlení, že od bronzové medaile třetích Pirátů dělí ODS pouze půl procenta.

V Ostravě si ODS dala záležet, aby byla na první pohled zřetelná její názorová semknutost

Na sjezdu mnohokrát opakovaná slova o ambicích stát se rozhodující politickou silou v České republice je možné přijmout jako prohlášení, která od každé politické strany znít musí. Protože politické uskupení, které nechce vyhrát volby a coby vítěz vládnout, je politický protimluv, který v politice nemá co dělat.

Poučení z minulosti

De facto ale platí, že největšími soupeři současné ODS jsou čeští Piráti, protože se hraje a hrát bude o sympatie voličů narozených v letech osmdesátých, devadesátých i preference takzvaných mileniálů.

ODS Petra Fialy jim nabízí obraz strany, která si prošla nejhorším a odrazila se ode dna. Strany, kterou opustili různí kmotři, velrybáři a jiné šedé eminence, protože z ní už příliš prospěchu nekynulo. Je pravda, že na samotném kongresu na první pohled nebylo příliš stopy po pověstných tlustých krcích s řetězy – řečeno slovy europoslance Jana Zahradila.

ODS se chce stát moderní stranou, která si neplete slova vlastenectví ve smyslu pozitivní úcty k místu života a snahy o jeho zlepšení s nenávistným radikálním nacionálním šovinismem. Je také pravdou, že názorové proudy radikálních členů jsou momentálně v útlumu.

Thomas Kulidakis

Konzervativní politika pojatá jako vzor intelektuálního konzervatismu liberálního střihu stávajícího předsedy, volném trhu se sociálním přívlastkem škol a nemocnic zdarma, spojená s podporou členství v NATO a proevropským lehce kritickým postojem, by se mohla vyplatit.

Je ovšem otázka, jestli se ODS podaří i v nadcházející době udržet jednotu a vizáž politické strany, které se poučila z chyb minulosti a chce dělat konzervativní politiku jinak a lépe.

autor: thk
Spustit audio