Tomáš Procházka: Zlatý míč

12. leden 2016

Tím, čím je pro křesťany Písmo svaté, pro muslimy korán a pro buddhisty Manuúv zákoník, tím je pro fotbalisty Zlatý míč. Možná se cítíte lehce pohoršeni, jak mohu srovnávat tak závažnou věc, jako je víra v boha, s jakousi pozlacenou kopací mičudou.

Zlatý míč je totiž ocenění, po kterém touží fotbalisté skutečně z celého světa. A to prosím, bez rozdílu vyznání. A že už ho za těch 50 let přebírala hezká řádka borců z nejrůznějších zemí. Mezi nimi také dva Češi – Josef Masopust a Pavel Nedvěd. A pokud je mi známo, zatím nikdo tuhle poctu neodmítl.

Ale dosti úvah. Pokud to náhodou ještě nevíte, Zlatý míč za rok 2015 získal argentinský reprezentant Lionel Messi. Není žádných pochyb o tom, že zaslouženě, jen je mi trochu líto těch stamilionů fanoušků, kteří tuto anketu prožívají asi jako pětileté děti Vánoce.

A když jim 4 dny před Štědrým dnem najednou prozradíte, co a od koho tentokrát pod stromeček dostanou, a přidáte i nezbytnou doušku, že Ježíšek neexistuje, můžete si být jisti, že jim i všem okolo celé Vánoce spolehlivě pokazíte. A právě něco podobného se tentokrát stalo se Zlatým míčem.

Čtěte také

Začátkem prosince už bylo jasné, kteří tři hráči budou letos na tuto prestižní trofej aspirovat. Abyste rozuměli, se Zlatým míčem je to podobně jako s Oscarem. Zúží se výběr na poslední tři, respektive čtyři jména, ovšem až do poslední chvíle nikdo netuší, kdo se oním šťastlivcem stane.

Letos byli na Zlatý míč nominováni Portugalec Cristiano Ronaldo, Argentinec Lionel Messi a brazilský útočník Neymar. A samozřejmě vypukly každoroční diskuse, debaty a sázky, kdo z nich nakonec v den D – tedy 11. ledna zvítězí.

Letos byli na Zlatý míč nominováni Portugalec Christiano Ronaldo (vpravo), Argentinec Lionell Messi (uprostřed) a brazilský útočník Neymar

Vše mělo tedy vygradovat včerejším večerem - nicméně došlo k politováníhodnému nedopatření, které se u Zlatého míče stává maximálně jednou za 50 let. Společnosti European Sports Media, organizující celý slavnostní večer, se totiž podařilo uříznout si takový kus ostudy, že by jim konstruktéři vzducholodi Hindenburg mohli jen tiše závidět.

Řečeno slovy Oscara Wilda: Pánbůh, tvoříc člověka, přecenil svoje možnosti. Zkrátka a dobře, na oficiálním webu zmiňované společnosti se už 7. ledna – prý omylem – objevily konečné výsledky ankety. Zvítězil Lionel Messi – tečka. Vánoční stromeček zhasnul 4 dny před fotbalovým Štědrým dnem.

Čtěte také

Po pravdě, nemám rád konspirační teorie, ale v duchu se mi přece jen nepodařilo zatratit myšlenku na jednu z nich – funguje tak, že vypustíte takovouto poplašnou zprávu, následně ji vehementně dementujete a sledovanost celého galavečera, ať už zvítězí kdokoliv, je předem zaručena. Vskutku skvělý a originální tah.

Jen pevně doufám, že k němu společnost European Sports Media nebude mít už podruhé – to jest konkrétně nikdy – příležitost.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: tpr , Tomáš Procházka
Spustit audio