Týden očima Petra Schwarze: Když se kácí les, vylétají extremisti

11. listopad 2017

Volbám zdar! Takže k čemu aktuálně vedou ty nedávné do Sněmovny: Andrej Babiš nadále sestavuje svou menšinovou vládu, pro kterou prý má už polovinu ministrů, ale stále žádnou podporu či aspoň toleranci od ostatních stran, ergo, ani náznak získání důvěry v dolní komoře parlamentu.

A tak Babiš nabízí komunistům, že za jejich toleranci vládě klekne na církve a zdaní finanční část restitucí, což už koneckonců vyhlašoval za minulé vlády, když chtěl získat nějaké politické body na úkor premiéra Sobotky a lidovců.

Ono to totiž nejen komunistům docela libě zní - církevní restituce tak, jak byly schváleny, nebyl ten úplně nejlepší zákon, jenže zároveň to byla cesta z dlouholetého patu, který desítky let žádná vláda nedokázala vyřešit a který se už řešit musel. Církve už daly najevo, že o podobě této dohody se státem znovu jednat v žádném případě nehodlají, takže sáhnout nyní do restitucí je prakticky nemožné, pokud by se totálně neznásilnilo právo. A to by zase nedopustil Ústavní soud.

Dalším důsledkem voleb je to, že ve Sněmovně se rozmnožili poslanci strany Svoboda a přímá demokracie, podle jejího předsedy Okamury strany, která není extremistická, protože ji volilo hodně lidí, což je úžasná logika, podle které například není extremistickým ani teroristické hnutí Hamás.

Tomio Okamura

Aktuálně.cz přineslo hned několik svědectví, jak tajemník oné neextremistické SPD, pan Staník, v pro veřejnost uzavřeném sněmovním baru posílal ve stavu silně podroušeném Židy, Romy i homosexuály do plynu. Někdejší příslušník SNB Staník to ostře popírá, prý je to lež zoufalé politické konkurence. Tak komu teď věřit…

Hodně optimismu kolem sebe

Poslankyně stejné strany Hyťhová zas v tisku projevila poněkud zmatené pochopení pro lidi, kteří napsali nespočet vskutku odporně nenávistných komentářů ke zveřejněné fotografii prvňáčků jedné teplické školy, mezi kterými byly děti romské, arabské i vietnamské, což se podle strážců čistoty naší krve asi nesmí. No, asi můžeme být rádi, že tady ty extremisty nemáme, že, a že už vůbec nebyli zvoleni do sněmovny.

Mirek Topolánek, kandidát na prezidenta

Na Slovensku ve svých regionálních volbách minulý týden se svým vrchním náckem Kotlebou zametli. A mimochodem, slovenský list Pravda si tento týden všiml, jak rychle v poslední době slovenská ekonomika dohání tu českou, a nejspíš už za tři roky ji předstihne, což bychom si ještě před relativně krátkou dobou vůbec neuměli představit.

Jenže na rozdíl od Slováků my nemáme euro, zato u nás může dostat skoro nejvyšší počet preferenčních hlasů politik, který hlásá odchod z EU i za cenu zásadního snížení životní úrovně. No není to úžasná země?

Petr Schwarz

A to nás co nevidět čekají volby prezidentské, pro které tento týden skončila lhůta, do níž se mohli kandidáti na budoucí hlavu státu registrovat. Na poslední chvíli se přihlásil do tohoto klání bývalý premiér Topolánek, téměř ve stejné chvíli, kdy jeho bývalá pravá a možná i levá ruka Dalík nastupovala do vězení za vymáhání obřího úplatku právě z doby, kdy Topolánek vládl zemi.

Jo, a na Prostějovsku někdo ukradl celý les, nějakých sto smrků, kdyby snad někdo myslel, že jsou u nás ještě věci, které ukrást nejdou. Hodně optimismu při pohledu kolem sebe přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio