Týden očima Petra Schwarze: O politice větrákového typu a dalších úkazech

17. březen 2018

Jednání premiéra v demisi Babiše o jeho nové vládě opět nabralo obrátky. Doslova. Obracelo se z jedné strany na druhou, tam a zase zpátky.

Napřed Babiš oznámil, že přemýšlí o tom, že by znovu oslovil s nabídkou účasti ve vládě ODS, čímž značně rozladil šéfa sociálních demokratů Hamáčka, o spolupráci s jehož stranou a KSČM ještě pár dní předtím Babiš tvrdil, že je jedinou variantou na stole.

Když šéf ODS Fiala žádnou vstřícnost vůči tomuto návrhu neprojevil a dal najevo, že jeho strana postoj nemění, přišel Babiš s novým stanoviskem – prý si nemyslí, že by na spolupráci občanští demokraté přistoupili, ale chce si to jen oficiálně ověřit. Což se stalo.

A po dalších jednáních s KSČM a SPD-Tomiem Okamurou jsme se od premiéra v demisi dozvěděli, že bude o vládě exkluzivně vyjednávat jen s… no, sociálními demokraty, a to do 10. dubna. Babišovy obrátky už dosti připomínají větrák, jen ten svěží vzduch nějak nepřinášejí.

Co ale víme s jistotou, to je skutečnost, že premiér v demisi definitivně zaklekl na hlídače policistů, Generální inspekci bezpečnostních sborů a rozhodl se zprostit funkce jejího šéfa Murína, byť jaký k tomu najít zákonný důvod Babišovi prý ještě musí sdělit právníci. Ty důvody, které zatím prosákly ven, vypadají velice chatrně, takže na tom asi má premiér v demisi opravdu zvláštní zájem.

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru, na které premiér v demisi Andrej Babiš diskutoval o svých výhradách vůči řediteli Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalu Murínovi

Mezitím za dodržování ústavy a svobodu slova demonstrovali studenti stovek škol po celé republice, ke kterým se připojili i další občané. Z úst hlavy státu Zemana jsme se pak dozvěděli, že protestující jsou jen „chudáčci“ a pochopitelné by bylo leda, kdyby demonstrovali za levnější pivo. Pro každého je důležité něco jiného.

Ať se nám netočí hlava

Prezident Zeman má ale i jiné starosti, z Číny se mu stále nedostalo oficiálního sdělení, co se děje s jeho poradcem, šéfem firmy CEFC Jiem, podle prezidentových úst Ovčáčka symbolem nových česko-čínských vztahů.

Přátelům v Pekingu prostě český prezident stále nestojí za slovo vysvětlení a tak Hrad pátrat po Jieho osudu poslal přímo do Říše středu kancléře Mynáře a dalšího prezidentova muže Nejedlého, doplněné o českého exponenta CEFC Tvrdíka. Snad se ve velké Číně neztratí také, než se osudu ztraceného symbolu nových česko-čínských vztahů dopátrají.

Samotná CEFC, jejíž nákupy v České republice prezident opakovaně předkládal jako velký úspěch své ekonomické diplomacie, se evidentně potácí ve velkých problémech. Podle Reuters si už půjčovala peníze za 36 procent, což je vždy známkou toho, že se firmě peněz krutě nedostává.

Celostátní protestní akce studentů Vyjdi ven na obranu ústavních hodnot

Tento týden byla podle čínských zdrojů odložena i vůbec nejdůležitější strategická akce CEFC, nákup významné části akcií ruské Rosněfti. Když tedy prezident Zeman na Hradě oznámil svým shromážděným příznivcům „Budoucnost je na pět let naše“, můžeme jen doufat, že osud CEFC nesymbolizuje právě tuto budoucnost.

Zemřel Stephen Hawking, geniální fyzik a neuvěřitelně silný člověk, který dokázal stručně vysvětlit historii času, jedna z úplně největších osobností současného světa. Americký prezident Trump náhle odvolal ministra zahraničí Tillersona, na kterém před rokem dokazoval, jaké skvělé lidi z byznysových sfér dokáže přivést do svého týmu. Do střední Evropy po několika teplých dnech přichází z východu mráz.

Jak se ukázalo, přeběhlík z ruské tajné služby Skripal byl ve Velké Británie otráven unikátní nervově paralytickou látkou vyvinutou kdysi v tajných sovětských laboratořích, která by se opravdu jen těžko mohla dostat do rukou nějakému náhodnému kolemjdoucímu.

Vše tedy svědčí proto, že Kreml před znovuzvolením Vladimíra Putina do jeho funkce dal jasně najevo, co se stane zrádcům - a udělal to způsobem, kdy všichni mají vědět, kdo za tím stojí, ale přímé důkazy bude téměř nemožné najít, tudíž bude zároveň moci Kreml dělat uraženého kvůli takovým nestydatým obviněním. Politika pro opravdu silné žaludky.

Petr Schwarz

Zato Vladimír Putin oznámil, že už příští rok vyšle misi k Marsu. Ať se nám ze všech těch pohybů netočí hlava, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.