Týden očima Petra Schwarze: Sejdeme se u urny. Nebo na Měsíci?

21. říjen 2017

Za pár hodin se v Česku zavřou volební místnosti, takže zanedlouho už budeme vědět, kohože jsme si to do Poslanecké sněmovny zvolili a kdo by tedy v příštích letech mohl v této zemi vládnout.

Anebo jestli to nevypadá spíše na to, že si to krátké setkání s volební komisí zase zanedlouho zopakujeme, což by se také mohlo stát.

Prezident Zeman už rovnou dopředu oznámil, že ustavující schůzi nové sněmovny svolá až v ten nejposlednější možný termín, aby prý měly strany dost času se dohodnout, a důrazně naznačoval, že on tedy potíže v domluvě mezi nově zvolenými zákonodárci čeká, jenže koneckonců stejně se stejný prezident zachoval už po minulých volbách, takže nic nového.

A není to jediná ne-nová věc týkající se naší hlavy státu. I když se Miloš Zeman opakovaně dušoval, že nepovede žádnou kampaň k znovuzvolení prezidentem, ejhle – veliký čtyřstránkový předvolební leták s jeho mnohem mladší podobiznou, chvalozpěvem a peticí k jeho kandidatuře přistál v mnoha poštovních schránkách, včetně té mé, a v dalších ještě přistane.

Pošťáci mají příkaz tuto pozornost narvat i do schránek, na kterých je zákaz vkládat nevyžádanou reklamu, protože politická reklama prý vlastně není reklama. Aspoň pošta tvrdí, že to zákon tvrdí.

Miloš Zeman

A prezidentova ústa Ovčáček zase tvrdí, že prezident žádnou kampaň nevede, ač se to děje s jeho vědomím, protože letáky nenechal natisknout on, ale jeden podnikatel, a prezident nebude „zakazovat občanům vyjadřovat mu aktivně podporu“ – to je citát. Není báječné, jak se dají slova a věty ohýbat podle libosti?

Nepodléhejte případnému zklamání

Ještě že nás pan prezident stále udržuje v povědomí, že žijeme v době postpravdivé, třeba bychom na to jinak nebyli dostatečně připraveni a dostatečně odolní.

Další tvrdá výtka přišla ale panu prezidentovi kvůli jeho slovům z minulého týdne, že by případně mohlo Rusko nějak kompenzovat Ukrajině ukradený Krym. To jak známo odmítli všichni, kdo si myslí, že velmocenská agrese se nedá spravit nějakou almužnou, okradená Ukrajina a nakonec i Kreml, který si zas myslí, že za to, co ukradne, by neměl nic platit.

A teď to dovršil ruský místodržící na Krymu Aksjovov, podle kterého je Zemanův návrh přímo nemorální, protože „vlastenecký krymský konsensus zformovaný v březnu 2014 je v ruské společnosti určující“. Přeloženo, když si Rusové myslí, že je něco jejich, mají na to morální právo. Aneb „co peklo schvátí, už nikdy nenavrátí“, jak se říká v jisté české pohádce. A mimochodem, při tom, co nám mnozí pohádkáři předkládají k uvěření, stává se pomalu pohádka českým národním literárním útvarem.

Ukrajina Krym

Šéfové států Evropské unie se v Bruselu dohodli, že EU připraví reformu svého azylového systému a tato reforma bude prakticky jistě znamenat konec myšlenky povinných uprchlických kvót, budou s ní totiž muset souhlasit všichni. Katalánsko se stále nerozhodlo, jak je to s jeho samostatností.

Hlavní centrum Islámského státu Rakku definitivně dobyla kurdsko-arabská koalice, v Kirkúku ale Kurdové a Arabové začali bojovat proti sobě, protože irácká vláda chce zabránit vyhlášení kurdské nezávislosti. V Německu objevili zuby zřejmě nejstaršího dosud známého hominida, nález by měl být o pět milionů let, tedy dvojnásobně, starší, než dosud nejstarší známé pozůstatky předchůdců lidí nalezené v Africe, což je taková vědecká bomba, že trvalo rok ověřování, než vědci nález zveřejnili.

Petr Schwarz

Japonští astronomové zas objevili obří desítky kilometrů dlouhý a sto metrů široký tunel na Měsíci, který by mohl případně poskytnout úkryt základně astronautů. Takže, hodně naděje a nepodléhejte případnému zklamání, to přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.