Týden očima Petra Schwarze: Začal půst. Estébáci vylézají z děr

17. únor 2018

Po tomto týdnu je to jasné – budoucnost České republiky záleží na taxikářích, zejména pražských. Ti jsou sice nyní poněkud naštvaní, ale nebojmež se, vláda v demisi maká a maká, a hněv Velkého drožkáře se jí daří tišit, aby nedopadl na celou ubohou zemi.

Jak oznámil Andrej Babiš hned v úvodu tiskovky po jednání svého kabinetu, se zástupkyní taxikářů se sešli na vládě hned tři ministři včetně premiéra samotného a také čtyři zástupci magistrátu. K takové pozornosti stačilo, aby nějakých tisíc taxikářů dva dny naprázdno jezdilo po Praze a v pondělí část z nich zablokovala dopravu v centru města.

Úžasné, kdo chcete premiérovu pozornost, už víte, jak na to. A ještě úžasnější je, že u nás evidentně vše funguje tak dobře, že může makající vláda věnovat tolik péče nátlakovým akcím provozovatelů služby, bez které se naprostá většina obyvatel celkem jednoduše obejde.

Babiš a hlavně jeho právníci mají před sebou navíc rozhodování, kohože to budou nyní žalovat. Bratislavský krajský soud totiž v souladu s rozsudkem slovenského Ústavního soudu zamítl Babišovu žalobu, že je veden ve svazcích StB jako její agent neoprávněně.

Český premiér v demisi se chce dál soudit, takže další tribunály se budou muset zamyslet nad tím, jestli byl opravdu v komunistické tajné službě pořádek na úrovni místní organizace Svazu zahrádkářů a je možné, že její důstojníci vůbec mohli a také si dovolili vytvořit celou řadu falešných svazků zachycujících činnost agenta Bureše, čímž si prý chtěli trochu pomoci v kariéře, ale za co by také šli na opravdu dlouhé roky sedět. Ano, a také se dá věřit na mimozemšťany cestující vesmírem na květáku.

Nynější předseda britské Labouristické strany Jeremy Corbyn v 80. letech vědomě spolupracoval s československou Státní bezpečností a dostával za to peníze, řekl novinářům bývalý příslušník StB Ján Sarkocy

Vskutku pozoruhodný přístup vnesl v DVTV do této záležitosti ministr školství v demisi Plaga – jeho pohled na premiéra by se prý nezměnil, ani kdyby ony budoucí soudy prokázaly, že s StB Babiš opravdu spolupracoval, protože – a to je to novum – je prý ještě důležité, co konkrétně onen člověk pro StB dělal, a je rozdíl mezi, “hospodářskou tajnou službou“ a tím, jestli někdo udával disidenty.

Ti, co se křesťanstvím zaštiťují, ale hlásají nenávist

Když pominu, že panu ministrovi školství v demisi je zřejmě jedno, že v takovém případě by tedy premiér opakovaně všem lhal, že s StB nespolupracoval, osobně se především domnívám, že z morálního hlediska je mnohem důležitější posouzení než to, koho onen konkrétní udavač udával, to, zda byl ke spolupráci donucen, často brutálním vydíráním, nebo zda to dělal dobrovolně a proto, aby si udržel nebo ještě vylepšil svou kariéru. Ale chápu, že chtít po politicích, aby je zajímaly morální aspekty, je většinou čirá naivita.

Obvinění ze spolupráce s komunistickou StB nečelí jen český premiér v demisi Babiš, ale i lídr britské opozice labourista Jeremy Corbyn. Britský tisk přišel s odhalením, že se Corbyn v 80. letech stýkal s českým rozvědčíkem s diplomatickým krytím.

Nikolas Cruz si legálně koupil poloautomatickou pušku a na Floridě zastřelil téměř dvě desítky lidí ve škole, ze které byl vyhozen

Šéfka českého Archivu bezpečnostních složek Ptáčníková říká, že Corbyn patrně neměl tušení, že se stýká s rozvědčíkem, bývalý estébák Sarkocy ale tvrdí, že Corbyn byl naverbován, stýkal se přímo s ním, a dostával i peníze, byť ty ne přímo od něho. Mimochodem tento Sarkocy také tvrdí, že v kauze Babiš nic zfalšovaného není, že prostě Bureš je Bureš.

Jenže znovu – jak se dá věřit tajnému agentovi vychovanému k tomu, aby dokázal spolehlivě lhát? Jednoduše řečeno: Vůbec, estébák prostě věrohodný zdroj není.

Zakomplexovaný rasista, kterého opustila dívka, si legálně koupil poloautomatickou pušku a na Floridě zastřelil téměř dvě desítky lidí ve škole, ze které byl vyhozen. Ano, více legálních zbraní mezi lidmi, více bezpečí, i u nás to od některých jasnozřivců slýcháme.

Když jsme ve Spojených státech, tak tam také jako u nás řeší problém, jestli prezident vykázal ve své předvolební kampani všechny výdaje – konkrétně, zda mělo být jako náklad na kampaň vykázáno 130 tisíc dolarů, které Trumpův právník prý ze svého vyplatil před volbami jisté pornoherečce za její mlčení o poměru s budoucím prezidentem.

Petr Schwarz

Popeleční středou začal křesťanům čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Ať si během té doby uvědomí, co vlastně Kristus říkal i ti, kteří se sice křesťanstvím zaštiťují, ale přitom hlásají nenávist ke všem, kdo jsou jiní, to přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio