Týden očima Petra Schwarze: Zajíci po lovu

27. květen 2017

Zvuky salv české vládní krize se změnily v nepravidelné poštěkávání jednotlivých výstřelů, premiér Sobotka konečně dosáhl svého, když prezident Zeman po třítýdenních tanečcích odvolal vicepremiéra a ministra financí Babiše.

Agentury pro výzkum veřejného mínění začaly vystavovat účty, kolik kdo při tomto honu ulovil zajíců. Tedy procent hlasů voličů, což je ani ne půl roku před volbami klíčové.

Zjištění prvních dvou agentur, Medianu a CVVM, není pro premiéra Sobotku a jeho sociální demokracii zrovna radostné, Babišovo hnutí ANO si prakticky nepohoršilo, spíše naopak stále by ho volila přibližně třetina voličů, zato preference ČSSD opět klesly a oranžoví ztrácejí už skoro 20 procent. Ale řekněme si to upřímně, není se čemu divit.

ANO jsem já

Andrej Babiš

Hnutí ANO si nikdy nehrálo na nějakou programovou vyhraněnost, lépe řečeno na to, že má nějaký jiný program než to, co jeho předseda a majitel Babiš právě považuje za dobré říkat. Nic víc nevystihuje myšlenkové zakotvení hnutí více, než právě Babišův výrok „ANO jsem já.“

Jasně, všichni chápeme, že ostatní politiky má hnutí pouze proto, že Babiš nemůže podle ústavy zastávat všechna volená místa, která hnutí ANO, tedy on, ve volbách získá.

Byť by samozřejmě bylo mnohem jednodušší a stát by se lépe řídil jako firma, kdyby prostě mandáty všech zákonodárců, krajských zastupitelů a tak dále mohl prostě vykonávat Babiš sám a nemusel se trápit s tím, že jeho podřízení nejsou tak zcela dokonalí roboti, jak by bylo pro zdar hnutí záhodno.

Opovrhuje zastupitelskou demokracií a parlament nazývá žvanírnou

Volbou hnutí ANO prostě voliči hlasují pro Andreje Babiše. Pro muže s tahem na branku, který vždy věděl, co je pro něj dobré, kariéru si jistil už členstvím v komunistické straně, který podle zatímního soudního verdiktu, jenž se ale slovenský Ústavní soud rozhodl ještě prověřit, nebyl agentem StB Burešem, který dokázal nashromáždit ohromný majetek i na české a slovenské poměry velice drsnými podnikatelskými metodami, které už byly mnohokrát popsané, a který opovrhuje zastupitelskou demokracií a parlament nazývá žvanírnou.

A nutno říci, za jehož panování na ministerstvu financí značně vzrostla česká ekonomika, byť o tom, jak velký podíl na tom měl sám Babiš a nakolik oživení celého evropského hospodářství po letech krize, můžeme diskutovat. Ruku na srdce, co se o něm dozvěděli jeho voliči v uplynulých týdnech opravdu nového?

Podle prezidenta Zemana Babiš „udělal práci, kterou neudělal nikdo předtím“

Pouštní písek mezi zuby

No nic. Podle prezidenta Zemana Babiš „udělal práci, kterou neudělal nikdo předtím“. I tak se to dá definovat. V mnoha ohledech. Jenže i když víme, že nikdy po volbách tak úplně neplatí to, co bylo řečeno před nimi, zvláště pokud se to týká slibů, s kým nikdy by ta která strana nešla do vlády, současné průzkumy také ukazují, že sestavit jakoukoli smysluplnou a soudržnou koalici by při současných volebních preferencích bylo asi tak možné, jako uspořádat mistrovství ve sjezdovém lyžování uprostřed Sahary.

Ať nám ale ten pouštní písek příliš neskřípe mezi zuby, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio