Babišova minulost voliče nezajímá. V kauze Čapí hnízdo nemůže prohrát, tvrdí komentátor

22. říjen 2017

Téměř třem pětinám lidí by podle povolebního průzkumu společnosti Median vadilo, pokud by vládu sestavoval trestně stíhaný člověk. Právě předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu v kauze Čapího hnízda, o jeho vydání bude muset rozhodnout nová Sněmovna. Podle publicistky Petrušky Šustrové se ale Babiš premiérem stane, byť se dnes sestavení vlády jeví jako nesplnitelný úkol.

„Všechny strany prohlásily, že s trestně stíhaným do koalice nepůjdou. Ale neříkaly nic o tom, že nepodpoří jeho menšinovou vládu,“ připomíná. Ostatní strany se podle ní příliš vymezovaly vůči zřejmému vítězi voleb, až se to nakonec stalo kontraproduktivním. Místo toho měly svou energii zaměřit na to, aby voličům vysvětlily, co a proč hodlají dělat.

Voliči rozhodli

Podle Ivana Hoffmana voličům chování Andreje Babiše v minulosti nepřipadá důležité, vnímají ho jako manažera, který dělá politiku jiným způsobem. „Tradiční politické strany v politice hledají uplatnění pro své členy. ANO je strana, která pro stanovené cíle hledá vhodné profesionály. Nevíme, co přesně udělá, ale víme, že to bude fungovat,“ tvrdí Hoffman.


Hosty speciálu byli:
- Petr Holub, komentátor Echo24
- Petruška Šustrová, publicistka
- Erik Best, novinář
- Jaroslav Šebek, Historický ústav AV ČR
- Ivan Hoffman, Deník.cz

Andrej Babiš prý soud v kauze Čapí hnízdo nemůže prohrát, protože si podle Hoffmana dal velký pozor na to, aby vše bylo právně v pořádku. „Bylo by mu třeba prokázat úmysl. Lidi to ale hlavně vůbec nezajímá. Chtějí, aby udělal to, co se jiným politikům nepovedlo. Nemusí se mi to líbit, ale musím respektovat rozhodnutí voliče,“ zdůrazňuje.

Pomůže Babišovi Zeman?

Naopak novinář Erik Best poukazuje na dokumenty zveřejněné anonymním twitterovým účtem Skupina Šuman, podle nichž „Babiš využil svých možností, ale nebylo to vždy správné.“


Pokud by prezident trestní stíhání zastavil ve vhodný čas, tedy až po volbách ale před nástupem nového prezidenta, tak to ani nemusí negativně ovlivnit volby.Erik Best

Best nevěří, že by Babiš funkci premiéra přenechal někomu jinému. „Je příliš velké riziko, že by se stal předmětem nepřátelského převzetí ze strany jiného oligarchy. Buďto věc zastaví státní zástupce, což není moc pravděpodobné, nebo prezidentská abolice,“ domnívá se.

„Tím by se ale ten základní problém neodsunul. Potřebujeme, aby případ rozhodla justice, a musíme věřit, že státní zástupce nebude při jeho vedení ovlivňován,“ podotýká komentátor Echo24 Petr Holub.

Končí doba pravolevého dělení politiky? Je SPD Tomia Okamury nebezpečným hnutím? Poslechněte si celý speciál >>
autoři: Radko Kubičko , ert
Spustit audio