Zdeněk Velíšek: EU chce zastavit stamiliardové daňové úniky

23. duben 2013

Kyperská krize, první, která vypukla v daňovém ráji, poskytla Evropě příležitost procitnout z letargie, s jakou nechává odtékat právě do daňových rájů řeky peněz patřících ve skutečnosti do vyschlých státních pokladen jejích členských zemí. Předseda Evropské rady Van Rompuy řekl, se každoročně jedná o sumu kolem jednoho bilionu eur.

Že banky daňových rájů neponechávají nevyužitu žádnou možnost, jak peníze přitáhnout do svých sejfů, prozradil už v r.2009 skandál švýcarské banky UBS. Provalilo se na ni, že vysílá své agenty jako turisty, tedy tajně, do Spojených států, aby tam - především na společenských akcích frekventovaných majetnými elitami - navazovali styky s vytypovanými jedinci a po získání jejich důvěry, aby jim navrhovali uložení peněz ve Švýcarsku. Za „výhodných“ podmínek a „bezpečnými“ cestami, samozřejmě. Lov klientů přímo u pramene, vynášel švýcarské bance miliardy dolarů ročně. Patrně nezdaněných. Po prozrazení těchto nestandardních aktivit, o což se postaral jeden z jejich vykonavatelů, přinutily Spojené státy Švýcarsko podepsat dohodu o vydání seznamu Američanů majících konta ve švýcarských bankách. Bylo jich na pět tisíc.

Od minulého týdne svět ví, že to na praxí kamuflovaného vyhledávání zahraničních zájemců o uložení peněz ve Švýcarsku, nic nezměnilo Banka UBS touto čiností už možná nepověřuje agenty-turisty, ale minimálně v jednom případě vykonává tuto agendu její zahraniční filiálka. Ve Francii teď „kontaktování“ potenciálních zájemců o uložení peněz ve Švýcarsku, organizuje UBS-France. „Tři její pracovníci - dozvídáme se z první strany Le Mondu z 19. dubna - jsou vyšetřováni v rámci kauzy, která odhaluje rozsáhlou činnost spočívající v systematickém osobním kontaktování francouzských držitelů velkých finančních částek. UBS-France pořádala za účelem získávání klientů koncerty nebo golfové turnaje pro lidi z vyšších vrstev,.“ říká Le Monde, který cituji doslova, na základě informací od justičních orgánů.

Rozdíl oproti nedávné minulosti by to byl veliký, pokud se to dokáže. Ne tak dávno se lovem peněz v zahraničí zabývali agenti UBS konspirativně a jednotlivě. Teď, podle výpovědi bývalého zaměstnance UBS-France, to dělá banka sama, méně konspirativně, zato ve velkém stylu. Francouzští vyšetřovatelé už zjistili jména třistapadesáti francouzských daňových poplatníků, které UBS-France kontaktovala tak, jak jsem to popsal. Už jen tyto dva skandály jedné jediné banky a informace o nevybíravých metodách, které zavedla,jasně Evropě signalizují, že kroky, kterými by chtěla společné machinace daňových podvodníků a daňových rájů potlačit, budou muset mnohonásobně překonat to, co se proti daňovým rájům a daňovým únikům v Evropě dělalo až dosud.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio