Zdeněk Velíšek: Svět se na nás dívá, apeluje Merkelová

28. srpen 2015

Do průběhu včerejší konference západobalkánských zemí, konané ve Vídni za účasti několika špiček evropské politiky, zasáhla ve čtvrtek jako bomba zpráva o nálezu desítek těl migrantů v chladírenském voze na rakouském území. Toho setkání se účastnila také Angela Merkelová.

Dostala v té chvíli příležitost vyslovit opět na jednom evropském fóru větu, která z jejích úst zní často, když se Evropa nemůže hnout z místa při řešení nějakého problému: "Svět se na nás dívá".

Kancléřka má pravdu, pokud si myslí, že Evropa už nemůže ignorovat kritické pohledy, které ostatní mocnosti a politické síly okolního světa začínají vrhat na dramatické peripetie boje Evropské unie s přívalem imigrantů a s vlastní nepřipraveností na něj.

Ono by bylo záhodno, kdyby už ve všech evropských politicích klíčila obava, že dosavadní neúspěchy, přehmaty i rozpaky v evropském přístupu k imigraci poškodí Evropu ve světě víc, než ji poškodí sama imigrace.

Čtěte také

Ta jednoduchoučká věta - Svět se na nás dívá - neznamená jen děláme si před světem ostudu, ale cosi mnohem horšího: ztrácíme ve světě autoritu, ztrácíme přítažlivost, důvěru a hlavně, ztrácíme schopnost hrát roli, která nám přísluší jako půlmiliardovému celku s největším hospodářským potenciálem na světě, roli významného aktéra světového dění.

Evropská unie, což neznamená jen Brusel, ale také a hlavně vlády členských zemí unie, musí za současné situace počítat nejen s připomínkami z nejrůznějších úrovní mezinárodního společenství, ale i s tím, že se ve světě najdou síly, které se pokusí využít ve svůj prospěch jejich vnitřních neshod při nastolování jednotlivých rozhodnutí, či jejich selhání ve snaze regulovat proudění migrantů do členských zemí.

Více než sedmdesát rozkládajících se těl běženců se našlo v kamiónu na odstavném pruhu rakouské dálnice

A to i když to budou selhání jen jednotlivých členských států. Prostě Evropské unii nehrozí jen nezvládnutí přívalu migrantů a projevů nevůle části veřejného mínění vůči jejich příchodu. Hrozí jí také, řečeno zjednodušeně, diskreditace a oslabení pozic na světovém fóru, na globálních kolbištích.

To by ale nemělo být mementem ani tak pro úředníky řídících orgánů Evropské unie, jako spíš pro šéfy vlád a pro parlamenty členských zemí unie. Protože potíže Evropské unie při řešení imigrační krize vznikají převážně na úrovni jednotlivých členských zemí. A vznikají tam z obavy, že společný postup unie poškodí národní zájem.

Čtěte také

Třeba zájem nepřijmout přiliš mnoho uprchlíků nebo přijmout jen uprchlíky křesťanské víry. Ale mnohem větší obavy by měla v nás všech vyvolávat perspektiva selhání Evropy jako celku.

Protože ztráta autority a důvěryhodnosti unie v očích mocných i bezmocných tohoto světa se negativně promítne do života jedné každé z jejich členských zemí.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.