Zdeněk Velíšek: Ukrajina a válečná výročí

19. srpen 2014

Válečná výročí, která si letos Evropa připomíná, by nám měla velmi ostře postavit před oči rozdíl mezi tou Evropou, kterou dnes spolu s ostatními sedmadvaceti národy budujeme, a tou, která tu byla před vznikem EU a pro nás až do pádu železné opony.

To srovnání by pro nás mělo být silnou motivací k tomu, abychom nespouštěli s očí ukrajinský konflikt. Má pro nás dvě roviny: Ta bezprostřední – neutěšený a a každým dnem hrozivější vývoj na východě Ukrajiny – si ale žádá tolik pozornosti, že na tu druhou – evropskou – rovinu nezbývá médiím prostor a politikům čas a energie.

A to není dobře. Na Evropskou unii, tedy na nás, nedopadají rakety, ale jejich neméně devastující politické důsledky. A proti nim postrádá Evropa účinné zbraně, právě tak jako je postrádá civilní obyvatelstvo na Ukrajině proti raketám a kalašnikovům.

Strukturální křehkost nedokončené evropské stavby nám všem dnes připomíná, že její architektura nebyla vůbec koncipována pro případné silové řešení problémů mezinárodní politiky. Ale ono to dlouhá desetiletí nebylo ani tak slabinou EU, jako jako spíš její přednosti ve srovnání s velmocemi, které dnes tak jako ty minulé sázejí na sílu a násilí.

Čtěte také

V atmosféře svobody a stability, kterou na svém území i ve svém okolí Evropská unie po dvou ničivých válkách vytvářela, neměla problém ani s vlastní obranou ani s expanzí.

Neexpandovala! Přestože je dnes mnohokrát větší než v první půli své existence. Mechanismus jejího rozšiřování spočíval na vůli národů a vlád připojovat se k Evropské unii. I historie Česka a Slovenska je toho důkazem.

Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Na situaci, před kterou Evropskou unii nyní postavilo Rusko a ukrajinští vzbouřenci, nemá ale teď sjednocená Evropa vypracovanou strategii. Nepočítala s použitím síly.

Je ale důležité si uvědomit, že kdyby ji měla a chtěla k ní sáhnout, nejspíš by ze všeho nejdřív pohřbila naděje Ukrajiny na evropskou budoucnost.

A spolu s ní by pravděpopdobně pohřbila svou dnešní identitu. Identitu magnetu pro národy žijící v méně demokratických, méně mírových a méně stabilních podmínkách.

Také proto se Evropa nesmí nechat vtáhnout do jakékoli formy ozbrojeného konfliktu. Ukrajině může Evropská unie pomoci vybojovat její evropskou budoucnost jen svými tradičními zbraněmi. K těm vojenská síla zatím nepatří.

autor: Zdeněk Velíšek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.